Įsibėgėjus rudeniniam lietuviškų bulvių derliui specialistė pataria, kaip jį sandėliuoti ir ką pasigaminti (receptas)
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad bulvės visai be reikalo demonizuojamos: ar tai bus sveikatai naudingas patiekalas, priklauso tik nuo jo gaminimo būdo bei suvartoto kiekio. Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Mariana Markevičienė primena, kad bulvės yra ne tik populiariausia, bet ir viena iš pigiausių daržovių, todėl išradingai gaminant patiekalus iš įvairių jų veislių, galima gerokai sutaupyti.
Naudingosios bulvių savybės
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, nors bulvėse iš tiesų yra apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai, o šioje daržovėje esantis krakmolas puikiai virškinamas bei suteikia reikalingos energijos. „Saikingai vartojamos bulvės teikia nemažai naudos mūsų organizmui. Jose yra įvairių mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat skirtingų vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C“, – bulvių naudą vardija E. Gavelienė.
Saikingai vartojamos bulvės teikia nemažai naudos mūsų organizmui. Jose yra įvairių mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat skirtingų vitaminų, skaidulų.
Kaip ir vartojant daugelį produktų, taip ir valgant bulves gydytoja dietologė primena nepamiršti saiko bei mitybos raciono įvairovės. Anot E. Gavelienės, bulvės turėtų užimti ne daugiau nei ketvirtadalį lėkštės tūrio, o šalia jų galima patiekti kitų daržovių, šviežių salotų, žuvies ar liesos mėsos. Be to, svarbu ir tinkamai paruošti šią daržovę – geriausia valgyti virtas arba orkaitėje, be papildomų riebalų, keptas bulves. Taip paruoštų bulvių per dieną galima suvartoti 100–200 gramų.
„Išvirtas ar orkaitėje be riebalų keptas bulves galima valgyti ir per pietus, ir vakare, bet jei tai yra bulvių košė, plokštainis ar cepelinai, gaminami su papildomais, dažniausiai itin riebiais ingredientais, tokie patiekalai sulėtina virškinimo procesą, prailgina sotumo jausmą – jie netinkami vakariniam valgymui, – sako E. Gavelienė ir priduria, kad vertinant bulvių maistinę vertę, jose sveikatai nepalankių medžiagų nėra. – Tiesa, jei bulvės išaugina daigelius ar yra netinkamai laikomos, jose gali atsirasti solanino, kuris nepalankiai veikia sveikatą. Taigi, jei nuskutus bulvę matomi pažaliavimai arba bulvė yra pradėjusi dygti – jos valgyti nereikėtų.
Skirtingiems patiekalams – skirtingos bulvių veislės
Anot prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Marianos Markevičienės, kartais bulvių patiekalas gali nepavykti ne dėl įgūdžių stokos virtuvėje, bet dėl to, kad patiekalui pasirinkome netinkamą bulvių rūšį. Namuose ruošiantis gaminti tam tikrus patiekalus iš šios daržovės specialistė pataria rinktis skirtingas bulvių veisles.
„Rimi“ asortimente turime įvairių bulvių veislių, kurios skiriasi tiek savo išvaizda ar skoniu, tiek daržovėje esančiu krakmolo kiekiu. Turime bulvių rūšių, kurios puikiai tinka gaminti lietuviškus patiekalus – cepelinus, bulvinius blynus ar bulvių plokštainį, mat jos yra daug krakmolingesnės. Taip pat turime bulvių veislių, skirtų salotoms arba mišrainėms. Pjaustant šios bulvės geriau išlaiko savo formą ir taip greitai nesubyra. Tam, kad pirkėjams būtų lengviau atskirti, kokiam patiekalui geriausiai tiks bulvės – pažymime informaciją ant produkto pakuotės. Be to, fasuotose bulvių maišeliuose naudojame ir skirtingų spalvų žymėjimą: lietuviškiems patiekalams naudojame žalios spalvos juosteles, o salotoms ir mišrainėms – švelniai violetines“, – sako M. Markevičienė.
Produktų vadovė pasakoja, kad tarp pirkėjų sparčiai populiarėja ir iš JAV atkeliavusios saldžiosios bulvės – batatai: „Nors batatai gerokai skiriasi nuo mums įprasto bulvių skonio ir išvaizdos, tačiau šia bulvių rūšimi daugelis pirkėjų vis dažniau paįvairina savo mitybos racioną. Taip pat turime gourmet bulvių, pažymėtų privačia „Rimi“ etikete, kurios tinka kepimui orkaitėje ir grilyje. Noriai perkamos ir fasuotos, plautos, virtos bei skirtingai pjaustytos šaldytos bulvės.“
Lietuviško derliaus tikrai nepritrūks
Specialistė pasakoja, kad kai kurie pirkėjai rudenį nusiperka didesnį kiekį bulvių, kurį vėliau sandėliuoja. Tačiau taip elgtis patartina tik tiems, kurie turi pakankamai vietos bei tinkamas sąlygas laikyti bulves namuose. „Bulvių laikymui netinka daugiabučių rūsiai, nes ten tiesiog per šilta. Tam, kad bulvės neleistų daigų ir nepažaliuotų, rūsio, kuriame jos laikomos, temperatūra turėtų būti ne aukštesnė nei 10 laipsnių šilumos. Be to, bulvės labai nemėgsta temperatūros pokyčių ir didelių svyravimų“, – įspėja M. Markevičienė.
Pasak „Rimi“ produktų vadovės, lietuviškų bulvių šiais metais dar nepritrūko: „Kai pavasarį ėmė baigtis seno derliaus bulvės, greitai atsirado šviežių, kurios džiugino visą vasarą. Lietuviškų ankstyvų bulvių pirmas etapas prasidėjo dar gegužės mėnesį, o dabar, rugsėjį, kasamos vėlyvųjų veislių bulvės. Jos visada būna didesnės už ankstyvąsias. Pirkėjai rudenį visuomet dairosi akcijų nefasuotoms lietuviškoms bulvėms, kurios yra pačios populiariausios. Taigi, neturintys sąlygų laikyti didesnio bulvių kiekio namuose, gali būti ramūs – bulvių prekybos centruose tikrai nepritrūks iki pavasario“, – tikina ekspertė.
RECEPTAS
„Rimi“ siūlo išsikepti saldžiųjų bulvių blynų: rudenėjančiomis dienomis norėsis sotesnių patiekalų.
Blyneliams reikės:
- 2 didesnių saldžiųjų bulvių;
- 1 vnt. svogūno;
- 2 vnt. kiaušinių;
- 2 šaukštų miltų;
- 2 šaukštelių druskos;
- Žiupsnelio juodųjų pipirų;
- 1 šaukšto bazilikų;
- 1 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių;
- 1 šaukštelio česnako miltelių.
- Patiekimui reikės:
- 2 šaukštų graikiško jogurto;
- Svogūnų laiškų.
Gaminimo eiga:
- Saldžiąsias bulves nulupkite ir sutarkuokite.
- Suberkite smulkiai tarkuotą svogūną.
- Įmuškite kiaušinį, berkite miltus ir visus prieskonius, gerai išmaišykite.
- Į keptuvę supilkite aliejų, kad jis tolygiai padengtų visa dugną. Šaukštu suformuokite nedidelius blynelius. Kepkite iš abiejų pusių apie 2 minutes. Patiekite su graikišku jogurtu ir svogūnais.
Skanaus!