Jei žiemą ieškote kokybiško baltymų šaltinio, dietologė ragina išbandyti šį sūrį

Pasaulio virtuvė • 2024 m. Vasaris 08 d.
Yra daugybė ožkos sūrio rūšių – nuo šviežio ir kreminio iki brandinto ir trapaus. Sūrio tekstūra ir skonis gali skirtis dėl tokių veiksnių kaip ožkų veislė, mityba ir gamybos būdai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiekvienas turėtų spręsti savarankiškai dėl suvartojamo tokio sūrio kiekio, tačiau nepamiršti saiko. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad šviežiausias ožkos sūris – malonaus aromato, be tam tikrų spalvos pakitimų. Šio sūrio verta paragauti vasario 9-ąją, minint Tarptautinę picos dieną, kuomet su visa šeima galite pasigaminti sveikesnę ir pigesnę šio itališko patiekalo versiją, kuriai prireiks vos keturių ingredientų.

Aukštos kokybės baltymų šaltinis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad ožkos sūris, gaminamas iš ožkos pieno, yra daug maistinių medžiagų turintis maisto produktas bei pasižymintis daugeliu sveikatai naudingų savybių.

„Tai puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis, labai svarbus raumenų vystymuisi, audinių atstatymui ir bendrai ląstelių funkcijai. Be to, ožkos sūris yra gausus svarbiausių vitaminų, įskaitant B2 (riboflaviną), kuris palaiko energijos apykaitą, ir B12 (kobalaminą), gyvybiškai svarbų nervų veiklai ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, šaltinis. Ožkos sūryje esantys mineralai, pavyzdžiui, kalcis ir fosforas, taip pat prisideda prie kaulų sveikatos“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Netoleruojantys laktozės virškina lengviau

Nors ožkos sūris teikia vertingų maistinių medžiagų, pasak gydytojos dietologės, vis tiek svarbu atsižvelgti į jo kaloringumą ir riebalų kiekį, be to, nemažiau svarbus ir etiketėje nurodytas sudedamųjų dalių sąrašas.

„Svarbiausia saikingumas, ypač asmenims, kurie stebi suvartojamų kalorijų kiekį arba reguliuoja svorį. Be to, asmenims, netoleruojantiems laktozės, ožkos sūris gali būti lengviau virškinamas nei karvės pieno produktai, nors patartina stebėti individualų tolerancijos lygį. O renkantis sūrį reikėtų atkreipti dėmesį į jo riebumo procentą ir įvertinti kitas medžiagas, iš kurių jis pagamintas. Kuo daugiau papildomų ingredientų pamatysite sūrio etiketėje – tuo labiau tolstama nuo tikrosios šio produkto naudos“, – perspėja dr. E. Gavelienė.

Ragina eksperimentuoti su įvairiomis rūšimis

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad ožkos sūris – tai produktas, kurį galima naudoti įvairiems patiekalams gaminti: salotoms, užkandžiams, makaronams, sumuštiniams, picoms, daržovių patiekalams, padažams ir mėsos patiekalams gardinti. Toks sūris, anot ekspertės, suteikia kreminės tekstūros, pikantiško ir turtingo skonio įvairiems, net ir pigiems kulinariniams gaminiams.

„Vis dėlto, nusprendus naudoti ožkos sūrį maisto gamyboje verta atsižvelgti į tokius dalykus kaip šio produkto išvaizda bei aromatas. Rinkitės ožkos sūrį, kurio tekstūra būtų švelni, kreminė, o spalva – vientisa. Aromatas turėtų būti šviežias, su maloniu ir ožkos sūriui būdingu prieskoniu. Patikrinkite, ar sūris yra švarios, ryškiai baltos arba dramblio kaulo spalvos – tai rodo, kad jis šviežias. Eksperimentuokite su skirtingomis rūšimis, pavyzdžiui, šviežiais, brandintais, su įvairiais priedais ožkos sūriais, kad atrastumėte jums priimtiniausią skonį“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

Ožkų sūrių įvairovė

O. Suchočeva pažymi, jog prekybos tinklo asortimente – išties nemažas ožkų sūrių pasirinkimas: galima rasti pigesnių ir prabangesnių, įvairaus riebumo, formų, skonių bei importuotų iš skirtingų šalių, pavyzdžiui, iš Olandijos, Prancūzijos, Italijos, Graikijos ar Ispanijos.

„Pirkėjai tikrai gali atrasti sau priimtiną variantą priklausomai nuo norimo pasigaminti patiekalo. Gaminant salotas kviečiame įsigyti ir išmėginti olandiško ožkų sūrio rutuliukų arba tradicinio graikiško ožkų pieno sūrio salotoms „Olympus“. Ieškantiems įdomių skonių užkandžiams rekomenduojame išbandyti ožkų sūrį su kalendromis ir ožragėmis ar sūrį su trumais. Taip pat kviečiame išbandyti skirtingo brandinimo ožkos sūrius, nes jų skonis labai skiriasi ir tikrai nepaliks abejingų“, – teigia prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.

Ekspertė taip pat primena, jog pigiau įsigyti ožkos sūrio ir kitų ingredientų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Neleiskite dulkėti karšto oro gruzdintuvei: ji puikiai pasitarnaus netradicinės picos gamyboje, o patiekalas patiks visiems.

RECEPTAS

Ožkos sūrio pica

Picai reikės:

  • 180 g greitai užšaldytos mielinės sluoksniuotos tešlos „Rimi“;
  • 2 v. š. picų padažo „Rimi“;
  • 1 vnt. ožkos pieno sūrio;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus.

Patiekimui reikės:

  • Šiek teik gražgarsčių lapų.

Gaminimo eiga:

  1. Tešlą iškočiokite iki tokio dydžio, kad tilptų į karšto oro gruzdintuvę.
  2. Karšto oro gruzdintuvę įkaitinkite iki 200 °C.
  3. Tuo tarpu picos padą aptepkite padažu, uždėkite sūrį.
  4. Picą kepkite 200 °C temperatūroje, 7 minutes.
  5. Patiekdami supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir uždėkite šviežių gražgarsčių lapų.

Skanaus!


Populiarūs straipsniai