Jūrų šukutės - tikrai valgoma!

Pasaulio virtuvė • 2018 m. Kovas 29 d.
Ką esate girdėję apie jūrų šukutes? Spėjame, kad daugeliui šis terminas skamba taip pat egzotiškai kaip koks jūrų arkliukas, kuris dažniau puošia vonios užuolaidas negu jūsų stalą. Bet iš tikrųjų jūrų šukutės – tikrai valgoma, labai skani ir vertinga jūros gėrybė.
 

Moliuskų giminei priklausančios jūrų šukutės užauga iki 13 cm ilgio, skoniu primena krabų mėsą. Gurmanai sako, kad jos vertė prilygsta austrėms, todėl yra pigesnės. Tad jei austrės jūsų gomuriui nepriimtinos, tuomet jūrų šukutės tikrai patiks. Tai vienas iš nedaugelio moliuskų, sugebančių plaukti, todėl jų valgomas raumuo – tvirtas ir mėsingas.

Kaip gaminti?

Jūrų šukutes gaminti galima įvairiai: tai puikus rizoto ar salotų priedas, gera sudėtinė dalis karštiesiems žuvies ir jūrų gėrybių patiekalams. Šukutės retai kada verdamos, dažniausiai kepamos ant sviesto, bet gali būti ir apkepamos su sūriais orkaitėje. Garnyrui prie jų tinka šparagai, špinatai, kepti porai, cikorijos.

Prieš gaminant jūrų šukutes galima keliolika minučių palaikyti jas sūdytame vandenyje, tada perplauti ir gaminti. Itin paprastas sprendimas – salotos su makaronais. Trumpai apkeptas šakutes sumaišykite su virtais makaronais, pagardinkite aliejaus, rozmarinų ir kapotų česnakų padažu. Arba galite jas paprasčiausiai apkepti svieste su kapotais česnakais ir smulkintais krapais, kartu su padažu sudėti atgal į geldeles, apšlakstyti citrinos sultimis ir patiekti su ryžiais.

Klasikinis receptas

Jei niekada negaminote jūrų šukučių, pradėkite nuo paprasto klasikinio recepto. Panašiai kaip ir kitoms jūrų gėrybėms, šiam moliuskui labai tinka tradicinis vyno ir grietinėlės padažas, kuriam reikės:

  • 15 jūrų šukučių
  • 200 g virtų krevečių
  • 100 g sviesto
  • 100ml baltojo vyno
  • 100 ml grietinėlės
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 arb. šaukštelių citrinų sulčių
  • 1 arb. šaukštelio krakmolo
  • Rozmarinų
  • Po pusę šaukštelio druskos ir pipirų
  • Smulkintų krapų ryšelio
  • Raudonųjų paprikų

Gaminimo eiga:

  • Pirmiausia pamarinuokite jūrų šukutes. Išėmę jas iš kriauklelių nuplaukite, nusausinkite, palaistykite citrinų sultimis, pabarstykite druska, pipirais ir palikite 20 minučių.
  • Kol šukutės marinuojamos, pasigaminkite padažą. Smulkintus česnakus apkepkite ant sviesto, pabarstykite druska, pipirais, sudėkite virtas krevetes, įpilkite vyno ir pakaitinkite. Supilkite grietinėlę ir suberkite smulkintus krapus. Padažą sutirštinkite krakmolu.
  • Dabar atėjo metas pačioms jūrų šukutėms – joms paruošti daug laiko nereikia. Įkaitinę keptuvėje sviestą, apkepkite moliuskus iš abiejų pusių po pora minučių. Turi susidaryti plutelė, bet labai svarbu neperkepti. Patikrinkite, ar iškepė – prapjovus peiliu, pjūvio vietoje nebeturi matytis pilkos mėsos. Prieš kepdami galite apvolioti šukutes miltuose, bet tai nebūtina, nes kepti reikia tikrai trumpai.
  • Į lėkštę sudėkite šukučių geldeles, supilstykite į jas padažą, o ant viršaus sudėliokite apkeptas šukutes. Pabarstykite smulkintomis paprikomis, rozmarinų lapeliais ir ragaukite. Ko gero, tikrai norėsite pakartoti!

Populiarūs straipsniai