Tarptautinė dešrainių diena: 3 mėsos technologo receptai ir dietologės patarimai, kaip ją atšvęsi sveikatai palankiau

Pasaulio virtuvė • 2022 m. Liepa 23 d.
Dešrainiai – vienas populiariausių, lengvai paruošiamų ir didele skonių įvairove išsiskiriančių patiekalų.

„Hot dog“ pavadinimą JAV įgijęs bandelės, dešrelės ir įvairių priedų derinys laikomas ne tik greitu gatvės maistu, bet ir puikiu patiekalu grilinimui namuose ar susiruošus į gamtą. Todėl liepos 23-ąją švenčiant tarptautinę dešrainių dieną „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika kviečia mėgautis lauke pasigamintu maistu, gera kompanija bei dalijasi 3 pasaulio virtuvių įkvėptais dešrainių receptais. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kaip išsirinkti maistingiausias dešreles ir ko nepraleisti nagrinėjant jų sudėtį.

Dešrainiai – pasaulį užkariavęs patiekalas

Anot prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, dešrainiai – vienas greičiausiai pagaminamų patiekalų, kurį ant grilio galima pasigaminti tiek namuose, tiek susiruošus piknikui į gamtą. Jam reikia vos kelių ingredientų, o sočiai pavalgyti gali išties didelė kompanija.

Bene žymiausi dešrainių receptai – klasikiniai „Niujorko“ ir „Čikagos“ dešrainiai. „Niujorko“ dešrainis yra kone paprasčiausias, nes jį sudaro vos trys ingredientai – perpjauta bandelė, į jos vidų įdėta pieniška dešrelė ir pomidorų bei garstyčių padažas. Tuo tarpu „Čikagos“ dešrainyje įvairių priedų kiekis yra didesnis – be bandelės, dešrelės ir padažų į jį papildomai dedami svogūnai, rauginti agurkėliai, švieži pomidorai bei pipirai. Pagrindinis šio dešrainio akcentas – bandelė su aguonomis. Namuose jas galite pasiskrudinti ir patys: turimas dešrainių bandeles aptepkite kiaušinio plakiniu, apibarstykite aguonomis ir apie 2 minutes pakepinkite gerai įkaitintoje orkaitėje“, – pataria V. Nadzeika.

Kokius ingredientus pasirinkti?

Gaminant dešrainius namuose „Rimi“ mėsos technologas kviečia daugiau eksperimentuoti: naudoti įvairius padažus, šviežias bei marinuotas daržoves, skirtingas dešrelių ir bandelių rūšis.

„Lietuvoje ir kitose Europos šalyse dešrainių pagrindui dažniausiai naudojama prancūziško tipo bandelė, tačiau meksikiečiai vietoje bandelių dešrainių pagrindui naudoja tako paplotėlius. Kadangi bandelių pasirinkimas „Rimi“ parduotuvėse išties platus, rekomenduočiau jas rinktis pagal sudėtį ir žiūrėti, kad jose būtų kuo mažesnis druskos bei cukraus kiekis. Be to, reikėtų nepersistengti su bandelės apkepimu. Ji turėtų būti šilta, tačiau ne per daug apskrudinta“, – primena kulinarijos ekspertas.

Dešrainių padažą, daržovių įdarą ir dešreles V. Nadzeika taip pat rekomenduoja rinktis pagal skonį. „Dešrainių įdarui puikiai tiks tiek šviežios, tiek marinuotos daržovės arba jų miksas, o gaminant padažą svarbiausia neužmiršti, kad jis neturėtų užgožti dešrelės ir bandelės skonio. Dešrainiams tinka tiek pieniškos, tiek rūkytos dešrelės, o jų pasirinkimas tikrai platus – nuo kiaulienos ir jautienos iki vištienos ar kalakutienos. Tiesa, nepamirškite, kad pasirinkta dešrelių rūšis ir jų storis turės įtakos dešrelių kepimo laikui. Kepkite jas apie 3–5 min. arba ilgiau, jei labiau mėgstate apskrudusias. Apskritai, gaminant dešrainius siūlyčiau neapsistoti ties keliais pagrindiniais jų ingredientais. Kiekvieną kartą išbandykite kažką naujo, nes taip atrasite sau labiausiai patinkančius skonių derinius“, – rekomenduoja „Rimi“ mėsos technologas.

Renkantis dešreles svarbu atkreipti dėmesį į jų sudėtį

Nors dešrainiai – skanus ir lengvai paruošiamas patiekalas, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad perdirbti mėsos gaminiai neturėtų tapti dažnai mitybos racione atsiduriančiu produktu, o dešrelės negali pakeisti liesos mėsos ar paukštienos.

„Virtos pieniškos dešrelės, kaip ir kitos sūdytos ar rūkytos dešrelės, yra priskiriamos perdirbtiems mėsos gaminiams, todėl jų vartojimas mityboje turėtų būti išties saikingas. Per savaitę tiek vaikams, tiek suaugusiems jų galima suvalgyti iki porcijos (apie 50 gramų). Svarbu neužmiršti, kad sveikatai visuomet palankiausia valgyti ne perdirbtus, bet natūralius, pramoniniu būdu neapdorotus produktus. Nors dešrelės yra išeitis skubantiems, mitybos racione jos neturėtų pakeisti liesos mėsos ar paukštienos“, – primena gydytoja dietologė.

Vis dėlto, kartkartėmis skanaujant dešreles svarbiausia jas įsigyti aukščiausios rūšies ir sveikatai palankiausios sudėties: „Renkantis dešreles, kaip ir bet kurį kitą gaminį, reikia iš eilės skaityti, kas yra jų sudėtyje. Perskaičius bus aišku, iš ko pagaminta dešrelė ir kiek joje yra mėsos bei kitų priedų. Sveikatai palankiausios dešrelės turėtų būti pagamintos iš vienos rūšies mėsos. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į jose esantį mėsos kiekį, druskos ar kitų priedų sąrašą. Gaminio kokybę išduoda ir pačių dešrelių išvaizda. Jos turėtų būti natūralios spalvos.“

Pasak E. Gavelienės, remiantis Europos sąjungos reglamentais aukščiausios rūšies dešrelės turi būti gaminamos tik iš mėsos žaliavų. Jų gamyboje neleidžiama naudoti baltyminių mėsos pakaitalų, krakmolo, sojos ar kitų grūdinių kultūrų skaidulų bei mechaniškai atskirtos mėsos. Papildomai ženklinimo etiketėje turi būti nurodytas ir pieno miltelių dalis, kuri dešrelėse gali svyruoti iki 3 proc. Nors mėsos kiekis dešrelėse nėra apibrėžiamas, bet kokybiškų pieniškų dešrelių sudėtyje mėsa turėtų būti nurodyta pirmoje vietoje, sudaryti didžiausią produkto dalį.

Švenčiant tarptautinę dešrainių dieną „Rimi“ mėsos technologas V. Nadzeika dalijasi 3 dešrainių receptais ir kviečia juos išbandyti namuose.

RECEPTAI

„ČIKAGOS“ DEŠRAINIS

Ingredientai:

  • 4 vnt. „Black Angus“ jautienos dešrelių;
  • 4 vnt. bandelių dešrainiams;
  • 4 vnt. „Cosberg“ salotų lapų;
  • 8 vnt. vyšninių pomidorų;
  • 4 šaukštai garstyčių;
  • 1 „Shallot“ svogūnas;
  • 120 g marinuotų aštrių agurkėlių;
  • Marinuotų aštrių pipirų pagal skonį;
  • Krapų papuošimui.

Gaminimas:

  • Valgomuosius svogūnėlius „Shallot“ ir salotas susmulkinkite. Pomidorus supjaustykite griežinėliais.
  • Dešreles pašlakstykite aliejumi ir dėkite ant įkaitinto grilio. Kepkite vartydami apie 8 minutes. Į paruoštas aguonines bandeles dėkite marinuotų agurkų su garstyčiomis, smulkintų salotų lapus, smulkintų svogūnėlių, pomidorų griežinėlių, keptas dešreles, aštrių pipirų. Užbarstykite kapotų krapų.

PRANCŪZIŠKAS DEŠRAINIS

Ingredientai:

  • 4 vnt. kepamų dešrelių;
  • 4 vnt. bandelių dešrainiams;
  • 4 vnt. „Roman“ salotų lapų;
  • 10 g svogūno laiškų;
  • 4 šaukštai keptų svogūnų traškučių;
  • 4 šaukštai majonezo;
  • 4 šaukštai garstyčių;
  • 3 vnt. pomidorų;
  • 0.25 vnt. raudonojo svogūno;
  • 4 šaukštai aliejaus;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

  • Nulupkite ir susmulkinkite raudonąjį svogūną, supjaustykite kubeliais pomidorą, įverkite druskos, pipirų pagal skonį, įpilkite 1 šaukštą aliejaus ir išmaišykite.
  • Salotų lapus pasmulkinkite.
  • Su likusiu aliejumi pašlakstykite bandeles ir dešreles, dėkite ant įkaitinto grilio ir kepkite, kol gražiai apskrus. Į bandeles dėkite susmulkintų daržovių, keptas dešreles. Uždėkite sumaišyto lieso majonezo su garstyčiomis, užbarstykite keptų svogūnų traškučių ir smulkintų svogūnų laiškų.

MEKSIKIETIŠKAS DEŠRAINIS

Ingredientai dešrainiams:

  • 4 vnt. kiaulienos arba jautienos dešrelių;
  • 1 šaukšto aliejaus;
  • 1 pakuotės kukurūzų krepšelių „Taco“;
  • 4 vnt. Chalapos marinuotos paprikos;
  • 0.25 vnt. raudonojo svogūno.

Ingredientai pomidorų padažui:

  • 4 vnt. pomidorų;
  • 1 vnt. Chalapos paprikos;
  • 0.25 vnt. raudonojo svogūno;
  • 0.5 vnt. žaliosios citrinos;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 20 g kalendros;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Ingredientai avokadų gvakamolei:

  • 3 vnt. avokadų;
  • 0.5 vnt. žaliosios citrinos;
  • 0.25 vnt. raudonojo svogūno;
  • 0.5 šaukštelio kumino;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

  • Pasigaminkite pomidorų padažą. Pomidorus supjaustykite kuo smulkesniais kubeliais. Chalapos papriką perpjaukite išilgai, išimkite sėklytes ir susmulkinkite kubeliais. Svogūną ir kalendras smulkiai sukapokite. Dubenyje sumaišykite smulkintus produktus, pagardinkite druska, alyvuogių aliejumi ir žaliosios citrinos sultimis.
  • Pasigaminkite avokadų gvakamolę. Avokadus nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus. Šaukštu išskobkite minkštimą. Dubenyje šakute sutrinkite avokadus, pašlakstykite žaliosios citrinos sultimis, sumaišykite su susmulkintu svogūnu, pagardinkite druska, pipirais ir kuminu.
  • Dešreles pašlakstykite aliejumi ir dėkite ant įkaitintų grotelių. Kepkite, kol gražiai apskrus. Iškeptas dešreles perpjaukite per pusę.
  • Į kukurūzų krepšelius dėkite gvakamolės, pomidorų padažo, keptą dešrelę, papuoškite marinuotomis Chalapos paprikomis, užkrėskite šaukštą grietinės.
  • Meksikietišką dešrainį papuoškite kalendrų lapeliais.

Skanaus!


Populiarūs straipsniai