Viduržemio jūros regiono užkandžiai (antipasti): kaip pateikti ant stalo
Nuostabu, kad ruošiant užkandžius nereikia laikytis kokio nors recepto, sudėtyje tik turi būti pagrindinių grupių produktų, o jie gali būti derinami labai išradingai. Lengvai galima paruošti užkandžius, dedamus ant padėklo, pagal tam tikrus principus ir ruošiant keliais etapais!
1 žingsnis – pasirinkite, ką pateiksite
Iš pradžių pagalvokite, ką norite pateikti: ką nors sūraus ar saldaus? Gal šaldytuve yra kokių nors likusių produktų, kuriuos galima suvartoti, kad po kiek laiko nereikėtų išmesti? Norite suformuoti padėklą iš daugiausia daržovių, sūrio ar mėsos gaminių? Atsižvelkite į tai, kas labiausiai derėtų su gėrimu, kurį norite pasiūlyti.
2 žingsnis – padėklas
Norint patiekti užkandžius, pirmiausia, žinoma, reikia paties padėklo. Galite panaudoti kažką, ką turite namuose: medinę pjaustymo lentą arba didelę plokščią lėkštę. Išdėliodami produktus ant jos, mažus gabalėlius arba mini dešreles galite sudėti į atskirus mažus dubenėlius, lėkšteles. Ant padėklo nebūtina viską labai tiksliai išdėstyti, šis maisto pateikimo būdas – puiki proga improvizuoti.
3 žingsnis – mėsos
Kad tai tikrai būtų Viduržemio jūros regionui būdingas maistas, rinkitės kumpį prosciutto arba jamon, dešrą salami arba fuet. Bet iš tiesų nėra jokių apribojimų – rinkitės, ką tik norite. Paprastai mėsa, dedama ant užkandžių padėklo, yra plonai supjaustoma, kad būtų lengviau paimti ir valgyti. Kita priežastis, kodėl gabalėliai yra ploni – jie turi tik sužadinti apetitą. Galite šiek tiek sugniaužti kumpio gabalėlius ir laisvai, ne eilutėmis, dėti ant padėklo. Kitas, kiek tvarkingesnis, kumpio gabalėlių patiekimo būdas – susukti juos į ritinėlius ir sudėti į krūveles keliose padėklo vietose.
4 žingsnis – sūris
Jeigu daugiausia ant padėklo dedate mėsos, sūris, kurio pakaks 2–3 rūšių, nebus pagrindinis produktas. Tačiau, jeigu Jūs norite sukomponuoti sūrių padėklą, naudokite juos pačius įvairiausius – Mozzarella, Parmesan, Brie, Camembert, Gorgonzola, Emmental, Grana Padano ir kitus. Įvairių populiarių rūšių sūrių galima rasti parduotuvėje. Ir kietą, ir minkštą sūrį galima patiekti padedant visą gabalą, o pusiau kietas, pvz., Emmental, susipjausto dailiomis riekelėmis.
5 žingsnis – vieno kąsnio užkandžiai
Tradiciniai produktai, naudojami užkandžių padėklui: ant grotelių keptos arba marinuotos cukinijos, paprikos, marinuoti grybai, įdaryti vynuogių lapai, alyvuogės, saulėje džiovinti pomidorai su alyvuogių aliejumi, marinuoti artišokai. Kitaip tariant, natūralumas ir spalvingumas, pamaloninantis gomurį ir akį. Nepamirškite šviežių vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, visada tiks spalvingi vyšniniai pomidorai ir vynuogės – taip pat džiugins akį ir sužadins skonio receptorius.
Kad užkandžių padėklas būtų dar patrauklesnis, o komponuoti būtų dar paprasčiau, siūlome 4 Rimi Planet gaminius, įkvėptus Viduržemio jūros regiono – paprikų humusą, abrikosus su varškės sūriu ir džiovintus pomidorus su sūriu arba be jo. Šie užkandžiai puikiai tiks prie kitų nesaldžių, o abrikosai su varškės sūriu gali būti patiekti ir su saldžiais.
6 žingsnis – saldūs ir nesaldūs tepami produktai
Ne tik tepamus sūrius, bet ir kitus tepamus produktus tinka padėti ant užkandžių padėklo. Jie gali būti nuo saldžių, tokių kaip figų pagardas su garstyčiomis, medus arba vaisių čatniai ir uogienės, iki aštrių – grūdėtųjų ir kt. garstyčių, tapenadų arba pesto padažų – vienas arba du užtepami produktai reiškia daugiau tekstūros ir galimybę jų užsitepti pačiam.
7 žingsnis – trapučiai (krekeriai)
Svarbiausia ruošiant užkandžių padėklą yra pasiekti maisto tekstūros ir skonių įvairovę, tad reikia ir ko nors traškaus. Galima pasiūlyti prancūziškos bagetės, itališkos čiabatos arba mielinės tešlos lazdelių, taip pat krekerių, ruginės duonos lazdelių arba kąsnio dydžio sumuštinukams tinkamų trapučių.
8 žingsnis: prieskoniai
Dar reikia žvilgtelėti ir pagalvoti, ar produktų konsistencija ir skonis yra įvairūs: jie kremiški, traškūs, minkšti, taip pat yra sūrių, saldžių, rūgščių ir karstelėjusių. Galite papildomai užberti juodųjų pipirų, riešutų arba džiovintų vaisių, prieskonių: rozmarinų, bazilikų arba mėtų. Svarbiausia nepersistengti, o tik pasirinkti tuos kelis elementus, kurie papildytų visa tai, ką jau sudėliojote ant padėklo, ir suteiktų spalvų.
Namuose paruošti valgį nesunku, jeigu nestokojate įkvėpimo ir eksperimentuojate! Nebūtina bandyti kopijuoti tai, kas galėtų būti laikoma „autentiška“, derinkite maisto ruošimo „koncepcijas“ su savo skoniu ir stiliumi, raskite būdą tinkamai panaudoti skanius vietinius maisto produktus.