Apie lašišą
Šiuo metu lašišos vertinamos dėl maistinių savybių. Jos lengvai paruošiamos bei virškinamos, naudojamos šaltiesiems, karštiesiems patiekalams ir sriuboms.
Lašišos kepamos, verdamos, šutinamos, sūdomos, šaldomos, rūkomos, vytinamos – pagal paruošimo būdus iš tikrųjų labai universalios. Sūdomos įvairios žuvys, bet labiausiai tam tinka silkės ir lašišos, nes pasūdžius pagerėja šių žuvų skonio ir maistinės savybės. Vis tik vienas geriausių lašišų paruošimo būdų – šutinimas garuose. Taip ruošiant žuvį geriausiai išsaugomos vertingos maistinės savybės.
Iš lašišų galima virti sultinį, pertrintą sriubą, labai skani žuvienė išeina iš jų galvų.
Į salotoms su lašišomis dažniausiai dedamos lapinės salotos – žali lapai, jos stambiai plėšomos, dedami rūkytų, sūdytų arba virtų lašišų gabalėliai, alyvuogės, citrinos, lašelis aliejaus. Tinka ir su sūriu, ir su jūros gėrybėmis.
Sūdytos, taip pat rūkytos lašišos tinka sumuštinukams. Tiesiog pakepintas batonas ir lašišų gabaliukai, avokadai, ikrai, įvairios daržovės – galima komponuoti iš visko, ką turi po ranka.
O štai šviežios nešaldytos lašišos bus neprilygstamas gardumynas, jei įtrinsite žuvų prieskoniais, citrinų sultimis ir pakepsite ant grotelių.
Šaldytos lašišos praranda geriausias savybes, ledas iš jų tiesiog ištraukia sultis, tačiau ir jos bus skanios, jei gaminsite su grietinės padažais.
Praktiški patarimai:
Ruošiant karštus patiekalus svarbu neperkaitinti – neperkepti, nepervirti, nepertroškinti. Garuose šutinti 10 min., kepti 5–7 minutes.
Prie šutintų lašišų tinka patiekti garuose ruoštas daržoves. Prie keptų – pakepintos saldžiosios paprikos, kitos daržovės. Lašišos puikiai dera su brokoliais, šparagais, citrinomis.
Lašišoms nebūtinai reikia padažo. Jei lašišos keptos, tinka aštrūs padažai, pagardinti viskiu, o jei šutintos garuose, tinka bešamelio padažas, baltieji ir rožiniai padažai.