Arbūzas – ne tik į desertą, bet ir į sriubą: technologė dalijasi netikėtais jo panaudojimo būdais
Nors gali atrodyti, kad iš arbūzo sunku kažką pagaminti, galime jį valgyti ne tik žalią, bet ir paversti sultimis, ledais ar net pagrindiniu patiekalu, keptu ant griliaus. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis vaisius – tai lyg organizmo skysčių balanso užtikrintojas ir tikras gelbėtojas per karščius. Rugpjūčio 3-iąją, minint Tarptautinę arbūzų dieną, „Rimi“ kulinarijos technologė kviečia pasigaminti gaivias jų salotas su keptu „Halloumi“ sūriu ir bolivine balanda.
Puikiai dera net su pieno produktais
Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, arbūzai yra puikus skysčių šaltinis, nes net apie 90 proc. šio vaisiaus sudaro vanduo. Taigi, arbūzai gali puikiai paįvairinti mitybos racioną, tačiau tai neturėtų būti vienintelis vaisių pasirinkimas: juos skanauti rekomenduojama tiems, kurie sudėtingiau išgeria vandens dienos normą.
„Arbūzas yra nekaloringas vaisius, 100 g arbūzo turi maždaug 21 kaloriją, 4,5 g angliavandenių (0,5 g skaidulų), 0,4 g baltymų ir lygiai 0 g riebalų. Juose taip pat gausu B grupės vitaminų, kurie būtini energijos gamybai bei vitamino C, magnio, kalio. Nors arbūzas dažnai valgomas kaip desertas, jį taip pat puikiai tinka dėti į salotas, jis puikiai dera su vaisiais ar net pieno produktais. Skonio paįvairinimui tai tikrai gali būti puikus komponentas“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Tačiau gydytoja dietologė įspėja, kad yra viena ir rizikinga šio vaisiaus savybė:
„Arbūzų glikeminis indeksas – aukštas, tai reiškia, kad šis produktas gali didinti apetitą, sunkiau kontroliuoti sotumo jausmą. Todėl asmenys, sergantys cukriniu diabetu, arba tie žmonės, kurie kontroliuoja savo apetito lygį, turėtų atsargiau vartoti arbūzus.“
Gali būti tiek pagrindinis patiekalas, tiek desertas
Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, arbūzas yra puikus desertas, tačiau šis vaisius labai universalus. Jį galima valgyti kaip priedą prie įvairių patiekalų, gerti sulčių ar kokteilių pavidalu, o taip pat kepti ant grotelių.
„Arbūzas gali būti ir pagrindinis patiekalas. Pavyzdžiui, iš jo galima paruošti puikią šaltąją gaspačio sriubą, kuri atgaivins karštomis vasaros dienomis. Žinoma, į tokią sriubą nepamirškite įdėti pomidorų, kurie yra ne tik pagrindinis šio patiekalo ingredientas, bet ir sriubai suteiks tirštumo“, – pataria L. Barčaitė.
Arbūzas taip pat puikiai tinka gaivioms vasaros salotoms, kurias galime gaminti su įvairiais sūriais, tad kulinarijos technologė ragina nebijoti eksperimentuoti: „Šis vaisius puikiai dera su fetos sūriu, salotų lapais, svogūnais, pomidorais, mėtomis ir kt. Kitą kartą ruošiant salotas įdėkite arbūzo ir pamatysite, kad jis suteiks ne tik sultingumo ir saldumo, bet ir tekstūros.“
Šaldytuve ilgiau išliks šviežias
Kaip teigia „Rimi“ produktų vadovė Rūta Genienė, dabar pats arbūzų sezono įkarštis, o į „Rimi“ prekybos centrus arbūzai pagal sezoniškumą atkeliauja iš Ispanijos, Italijos, Maroko, Ukrainos bei Vengrijos.
„Lietuviškų arbūzų prekyboje neturime, tačiau dėl šiltėjančio klimato šie vaisiai puikiai prigyja ir Lietuvoje, o jų skonis bei išvaizda priklauso nuo veislės. Kiekvienas norime, kad nusipirktas vaisius būtų saldus ir sultingas, tad prinokusį arbūzą padės atskirti kelios gudrybės. Pirmiausia, tokio arbūzo minkštimas visada bus ryškiai raudonas, o sėklos tamsiai rudos arba juodos. Šviesi gelsva dėmė ant arbūzo šono taip pat reiškia, kad jis gerai sunokęs, o tamsios žalios spalvos arbūzas viduje turėtų būti raudonesnis ir saldesnis“, – sako R. Genienė.
Iš parduotuvės parsineštą arbūzą rekomenduojama laikyti šaldytuve: „Neperpjautą arbūzą galima laikyti vėsiau – iki 10C, o perpjautą kuo greičiau suvartokite. Šaldytuve perpjautas arbūzas ilgiau išliks šviežias, tik jo skonis gali šiek tiek išblėsti.“
„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia paminėti Tarptautinę arbūzo dieną ruošiant gaivias salotos su grilyje keptu Halloumi sūriu, bolivine balanda ir arbūzu.
SALOTOS SU GRILYJE KEPTU HALLOUMI SŪRIU, BOLIVINE BALANDA IR ARBŪZU
Salotoms reikės:
- 200 g sūrio ICA HALLOUMI;
- 500 g arbūzo;
- 100 g juodosios bolivinės balandos;
- 100 g gražgarsčių;
- 50 g kedrinių pinijų;
- 80 g vytinto kumpio griežinėlių.
- Užpilui reikės:
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 vnt. žaliosios citrinos;
- 2 šaukštai medaus;
- Mėtos;
- Jūros druskos;
- Juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
- HALLOUMI sūrį supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais.
- Grilį įkaitinkite iki vidutinės temperatūros, groteles patepkite 1 šaukštu alyvuogių aliejaus. Sūrį kepkite po 1–2 minutes iš abiejų pusių, arba kol jis pasidarys gražios auksinės spalvos. Iškeptą sūrį palikite šiek tiek atvėsti.
- Pasiruoškite užpilą: visus užpilui skirtus ingredientus maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės (naudokite citrinos sultis ir žievelę).
- Arbūzą supjaustykite nedideliais kvadratukais.
- Bolivinę balandą išvirkite pagal instrukciją, nurodytą ant pakelio, tada leiskite atvėsti.
- Į lėkštes dėkite gražgarstes, virtas atvėsintas bolivines balandas, arbūzo gabaliukus, kedrines pinijas, vytintą kumpį ir užpilkite užpilu.
- Šalia į tą pačią lėkštę guldykite grilyje kepto HALLOUMI sūrio gabaliukus.
- Patiekite kaip gaivius lengvus pietus ar vakarienę, arba spalvingą patiekalą.
Skanaus!