Artėjant rugsėjui dietologė pataria, kaip planuoti moksleivių pusryčius – svarbus tėvų indėlis
Tik atsibudus, deja, nevilioja nei pusryčių košė, nei kiaušinienė, o pusdienis mokykloje neretai praslenka suvalgius vos vieną bandelę. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad išeitis visada yra – tereikia suruošti vaikui pusryčių dėžutę, kurią jis atsidarytų per ilgąją pertrauką. Pasak „Rimi“ kategorijos vadovės Marianos Markevičienės, prekybos tinklas siūlo gausybę vaikams tinkančių ir puikiai priešpiečius ar pavakarius papildančių užkandžių, kurie ne tik suteiks energijos, bet ir praturtins mitybos racioną.
Padėkime vaikams išlaikyti valgymo režimą
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pirmasis dienos valgymas turėtų suteikti energijos, bet neapsunkinti. „Idealiu atveju pusryčius geriausia valgyti per pirmąsias 2-3 valandas nuo pabudimo. Jei vaikas atsikelia tada, kai iki išėjimo į mokyklą lieka visa valanda ir pusryčiams jis gali skirti 10-15 minučių, tada puiku, bet realybėje dažniausiai tokios prabangos nėra: rytais bėgama, skubama, tad nėra nei noro, nei laiko pavalgyti. Be to, ir virškinimo sistema dar „neatsibudusi“. Tad, užuot bandžius priversti vaiką valgyti, reikėtų suplanuoti, ką būtų galima įdėti jam į mokyklą – taip pusryčiai tiesiog nukeliami į vėlesnį laiką.“
Kadangi vaikai yra smalsūs, norintys pažinti pasaulį, išoriniai dalykai dažnai jiems būna įdomesni net ir už alkio jausmą, todėl nutinka taip, kad mokinukas pusryčių dėžutę parsineša namo taip jos ir neatidaręs. „Jei vaikas kasdien turės kuprinėje maisto dėžutę, ilgainiui ją atsidaryti ir užkąsti taps įpročiu. Tad atsisakykite tikslo ryte žūtbūt pamaitinti dar beveik miegantį savo vaiką, jei jis to nenori, ir įdėkite jam į kuprinę sveikatai palankų užkandį“, – pataria tėvams E. Gavelienė.
Kiek kartų per dieną mokyklinio amžiaus vaikams reikėtų valgyti? Gydytoja dietologė sako, kad tai priklauso nuo jų amžiaus:
„Maždaug nuo 12 metų vaikai gali maitintis taip, kaip ir suaugusieji – tris, keturis kartus per dieną, o iki tol yra rekomenduotini keturi arba penki valgymai. Tad pirmą kartą dienoje pavalgius, kiti valgymai dėliojami kas tris, keturias ar penkias valandas. Nieko baisaus, jei tie intervalai kitą dieną bus skirtingi – kai toks šiuolaikinio gyvenimo tempas, tikrai sunku maitintis tomis pačiomis valandomis, bet idealiu atveju tai būtų palankiausia virškinimo sistemai.“
Dažnai po pamokų vaikai dar skuba į būrelius, tad laikas tarp valgymų labai išsitęsia, o vakare, grįžus namo,persivalgoma. „Tėvai turėtų padėti vaikui išlaikyti valgymo režimą, nes, ypač paauglystėje, alkio jausmas grįžus namo tikrai sunkiai valdomas. Tokiu atveju vertėtų suruošti vaikui užkandžių dėžutę ne tik pusryčiams, bet ir pavakariams. Ypač, jeigu gyvenate už miesto ir kelionė namo gali užsitęsti“, – siūlo gydytoja dietologė.
Pusryčių dėžutėje – sveikatai palankūs užkandžiai
Ką įdėti vaikui į užkandžių dėžutę? Pasak gydytojos dietologės, tai pirmiausia turėtų būti sveikatai palankūs dalykai: viso grūdo duonos sumuštiniai su įvairiausiai ingredientais, sūrio gabalėliai, daržovės, vaisiai. „Priklausomai nuo to, kokia vaiko dienotvarkė ir kokie šeimos maitinimosi įpročiai, toks galėtų būti ir dėžutės turinys: nuo varškės indelio ir košės su uogomis iki daržovių lazdelių, kurias patogu įsidėti į indelį ir suvalgyti. Svarbiausia pagalvoti, kiek tame maiste bus naudingų medžiagų, nes jei vaikas, pavyzdžiui, suvalgys glaistytą sūrelį (kuris yra desertas, o ne pusryčių patiekalas), jam greitai vėl sukils alkio jausmas, o naudingų maistinių medžiagų jis gaus nedaug.“
Svarbu ieškoti sveikatai palankesnių variantų – jei vaikas mėgsta sausus pusryčius su nemažai pridėtinio cukraus, vertėtų pasiūlyti granolos, paskanintos medumi ar vaisių gabalėliais. Taip pat ir su pieno gaminiais – reikėtų vengti labai spalvotų desertinių varškės sūrių ir sūrelių su saldainiukais, želė gabaliukais, geriau varškę pagardinti vaisiais, riešutais ar šaukšteliu naminės uogienės.
Retas vaikas atsisako vaisių ar uogų, jiems patinka ir „mini“ daržovės: mažos traškios morkytės, pomidoriukai, agurkėliai, paprikos. Pasak „Rimi“ kategorijos vadovės Marianos Markevičienės, prekybos tinklas turi gausybę vaikams tinkančių ir puikiai priešpiečius ar pavakarius papildančių užkandžių.
„Turime ne tik vaikų mėgstamų daržovių, bet ir didelį uogų, džiovintų vaisių, riešutų asortimentą, kuris gali puikiai papildyti sveikų užkandžių sąrašą. Apskritai, turime vieną didžiausių vaisių bei daržovių kategorijos pasirinkimą, kurį sudaro daugiau nei 400 skirtingų rūšių, o apsiperkant parduotuvėje tėvams sveikatai palankius užkandžius padės atskirti „Rinkis sveikiau“ žymėjimas“, – teigia specialistė.
Pusryčių nauda sveikatai
Lėtinių ligų atsiradimo riziką didina dažni cukraus kiekio kraujyje svyravimai, kurie atsiranda dėl per mažo sudėtinių angliavandenių suvartojimo, per mažo skaidulų kiekio maiste ir per daug lengvai įsisavinamo cukraus. Ryte cukraus kiekis kraujyje nepakyla be maisto, todėl trūksta energijos, jaučiamas mieguistumas. Nepusryčiaujant, o antroje dienos pusėje –persivalgant, gresia viršsvoris, o tai visai nepalanku sveikatai.
„Šeimai gaminami pusryčiai turi būti kuo maistingesni, visiems šeimos nariams tikrai tiks kruopų košės ar kiaušinienė. Teisingus mitybos įpročius vaikams nuo mažens turėtų formuoti tėvai: tos pačios mitybos taisyklės turėtų galioti tiek namuose, tiek už jų ribų. Be to, jos turi būti vienodos visiems šeimos nariams. Jeigu tėtis ar mama valgo maistą, kuris nepriskiriamas sveikatai palankaus maisto kategorijai, sunku tikėtis kitokio pasirinkimo iš jų vaikų“, – sako dietologė.
„Rimi“ siūlo iš vakaro pasiruošti lengvus pusryčius: šilauogių ir avižinių dribsnių košę.
„NAKTINĖ“ ŠILAUOGIŲ IR AVIŽINIŲ DRIPSNIŲ KOŠĖ
Košei reikės:
- 100 g šilauogių;
- 200 g avižinių dribsnių;
- 2 šaukštai ispaninių šalavijų („chia“) sėklų;
- 750 ml nesaldinto migdolų gėrimo;
- 3 šaukštų klevų sirupo;
- 50 g mėtų lapelių, migdolų ar karijų riešutų papuošimui.
Gaminimo eiga:
- Avižinius dribsnius, chia sėklas, migdolų gėrimą (arba kitą mėgstamą) ir klevų sirupą supilkite į didelį dubenį. Viską gerai išmaišykite. Sudėkite į stiklainius (2/3 tūrio), uždenkite dangteliais ir palikite šaldytuve per naktį.
- Ryte įmaišykite šilauogių, keletą uogų palikite papuošti.
- Papuoškite mėtų lapeliais, uogomis arba susmulkintais riešutais. Patiekite.
Skanaus!