Artimesnė pažintis su paprikomis

„Rinkis sveikiau“ straipsniai • 2018 m. Balandis 11 d.
Įvairiausios paprikų rūšys nuo seniausių laikų naudojamos daugelio pasaulio virtuvių kulinarijoje. Liepsningoji aitrioji paprika prisimenama panorus šildančių troškinių ir aštrių sriubų, jelapeną su saiku maišome į padažus, vieną kitą įmetame į konservuotas daržoves, o saldžiosios įpjaustome į pusryčių omletus, daržovių salotas, gardiname orkaitėje keptas užkepėles bei nesaldžius pyragus.

Saldžioji

Saldžioji paprika virtuvėje vieši kur kas dažniau nei aitrioji. Tikime, kad receptų su šia daržove žinote apsčiai, todėl pateiksime keletą mažiau girdėtų maistinių derinių. Ar kada bandėte virti grybų sriubą, pagardintą kmynais, peletrūnais ir kartu su svogūnėliais pakepintomis saldžiosiomis paprikomis? O gal dar niekuomet nekepėte bulvių, morkų ir pastarnokų apkepo, paskaninto maltu muskatu, mairūnu, kvapiaisiais pipirais ir, žinoma, esminiu akcentu – pailgomis juostelėmis pjaustytomis saldžiaskonėmis raudonosiomis paprikomis?

Jelapenas

Jelapeno papriką dažniausiai esame įpratę valgyti marinuotą, tuomet skonis turi mažiau aštrumo nei natūrali daržovė. Jei mėgstate aštresnes skonių natas, jelapeną drąsiai galite naudoti marinuodami įvairias daržoves (pavyzdžiui, saldžiąsias paprikas ir pomidorus) žiemai. Ši paprika ypač dera su šalotiniais svogūnais, česnakėliais ir šviežiomis petražolėmis. Iš pastarųjų ingredientų pagamintas, alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto mišinio pagrindu ruoštas padažas labai tiks prie garuose troškintos paukštienos patiekalų.

Pailgosios paprikos

Pakankamai aštrios, pailgosios, Ancheimo paprikos itin populiarios Meksikoje, todėl nenuostabu, kad iš šios daržovės pasiūlysime paruošti užtepėlę su avokadu, pomidorais, česnakais, žaliosios citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir šviežiai maltais pipirais. Ingredientų sąrašą galite papildyti ir žaliosiomis alyvuogėmis. Trintuvu sumaltą meksikietiškąjį užtepą skanaukite su krekeriais arba duonos lazdelėmis.

Ugningieji: raudonoji paprika, žalieji Pimientos de Padron ir Habanero

Aitriųjų paprikų aštrumas yra , o nustatomas pagal jose esantį kapsaicino kiekį – kuo daugiau šios medžiagos, tuo labiau burną svilina paprikos skonis.

Aštrioji raudonoji paprika greitina medžiagų apykaitą, skaičiuojantiems kalorijas padeda jas greičiau sudeginti, maloniai šildo, o kartais net užkaitina visą kūną. Būtent dėl priežasties, atšalus orams, ją į virtuvę kviečiamės vis dažniau. Kad ir ką begamintume – sriubą ar karštąjį patiekalą – prieš tai aitriąją (kartu su nepamainomais palydovais – česnaku ir imbieru) papriką apkepinkite keptuvėje. Valgio skonis bus kur kas įspūdingesnis.

Žalios spalvos, iš Ispanijos į Lietuvą atkeliaujančios Pimientos de padron paprikos taip pat yra aštrios, todėl jas ruošiant valgius reiktų naudoti atsargiai. Pavyzdžiui, gaminant daržovių garnyrą prie mėsos, pakaks tik kelių gabalėlių. Nedidelis kiekis Pimientos de padron taip pat tinka džiovintų pomidorų ir alyvuogių marinatams.

Habanero paprika neabejotinai laimėtų aukštą vietą aštrumo konkurse – jos skonis ypatingai aitrus. Suvalgius net patį mažiausią gabaliuką, burna degs gerą pusvalandį ir jos „neužgesinsite“ net ir litru vandens! Taigi, šioji paprika dedikuota tik ekstremalių potyrių mėgėjams.


Populiarūs straipsniai