Avinžirniai – ne tik šaltajam sezonui

„Rinkis sveikiau“ straipsniai • 2018 m. Balandis 11 d.
Maistinguosius avinžirnius dažniausiai esame įpratę naudoti rudens ar žiemos troškiniams bei sriuboms virti, tačiau šios kruopos labai tinka ir šiltojo metų laiko patiekalų gamybai. Pavyzdžiui, gardžiai pusryčių košei, sočioms pietų salotoms arba ypatingiems vakarienės kepsneliams.

Jei patiekalams naudosite ne konservuotus, o žalius avinžirnius, prieš gamindami valgį, kruopas per naktį išmirkykite vandenyje. Tuomet jų virimui pakaks vos 10–15 minučių.

Puode burbuliuoja ryto košė. Į išvirtus, dar karštus avinžirnius įpilkite šlakelį moliūgų sėklų aliejaus, žiupsnelį jūros druskos, maltų saldžiosios ir aitriosios paprikos miltelių. Viską gerai išmaišykite ir sutrinkite trintuvu. Košę skaninkite raudonėlių lapeliais ir smulkintais česnakų laiškais.

Ant pietų stalo – maistingos salotos. Su avinžirniais ypač dera orkaitėje keptos cukinijos bei baklažanai, džiovinti pomidorai ir ožkos pieno sūris. Šių ingredientų miksą apliekite kvapniu alyvuogių aliejaus-citrinos sulčių-šviežių prieskoninių žolelių padažu (rekomenduojame rinktis bazilikus, petražoles ir mėtas).

Metas vakarieniauti. Skaniesiems kepsneliams prireiks: 200 g išmirkytų avinžirnių, 1 valg. šaukšto sėlenų, kelių smulkinto česnako skiltelių, pusės arb. š. malto kumino, tiek pat kario, kmynų, druskos bei pipirų ir šiek tiek šviežių krapų. Išvirkite kruopas (nuoviro neišpilkite), sumaišykite jas su likusiais ingredientais ir sutrinkite trintuvu. Iš gauto mišinio, naudodami šiek tiek vandens, kuriame virė avinžirniai, suformuokite kepsnelius. Masė turi būti lipni, nebiri. Keptuvėje pakaitinkite ghi sviestą, dėkite į jį kruopų kepsnelius ir kepkite, kol dailiai apskrus. Prie valgio patiekite vitaminingųjų šviežių kopūstų salotų!


Populiarūs straipsniai