Greipfrutas – vienas iš septynių Barbadoso stebuklų
Švelniai karstelėjusi gaiva – ryškiausia greipfruto savybė, varijuojanti skirtingose šio vaisiaus rūšyse, kurių galime rasti ne mažiau nei dvi dešimtis, o Lietuvoje populiariausi – baltieji, raudonieji, „Sweetie“, ugli ir didieji pomelai.
Siūlome kokteilį, kurį sumaišysite, į trintuvą sumetę kelis rozmarino lapelius, porą ananaso griežinėlių, ½ stiklinės šviežiai spaustų greipfrutų sulčių. Pabarstykite granato sėklomis – tegul ryškios spalvos išvaiko žiemos tamsumus!
Dairotės, kuo pagardinti įprastą šviežių daržovių garnyrą? Greipfrutas gali tapti tiesiog nepakeičiamu akcentu paprastose agurkų salotose.
O gal jūs priklausote tiems, kurie norėtų dažniau valgyti greipfrutus, tačiau jus atbaido ilgas lupinėjimo procesas? Pasirodo, šio vaisiaus „mėsinėjimui“ yra sukurti net specialūs peiliai ir šaukštai, pasižymintys dantytais krašteliais. Visgi, galima ir naminėmis sąlygomis pamėginti greičiau pasiekti gaiviąsias skilteles. Nupjaukite vaisiaus viršūnę ir apačią, nulupkite žievelę peiliu, nupjaudami dalį minkštimo (šiek tiek primena bulvės lupimą). Tuomet padarykite išilgas įpjovas tarp plėvelių, jungiančių skilteles – ir pastarosios nesunkiai išsilaisvins iš odelės.
Na, o jeigu jums rūpi netradiciniai receptai, tuomet pamėginkite greipfrutą apdoroti termiškai – kai kuriose šalyse taip daroma, norint panaikinti kartumą. Pavyzdžiui, Kosta Rikoje iš virtų greipfrutų gaminami saldūs skanėstai.