Gydytojas Valerijus Morozovas atskleidžia: kodėl reikalingi arba nereikalingi maisto papildai?
Rudenį vaistinėse vis prašoma „ko nors imunitetui“ arba savarankiškai įsigyjama papildų, kurių ne visada ir reikia. Gydytojas Valerijus Morozovas teigia, kad maisto papildai yra sukurti būtent papildyti mitybą, tad jų vartoti reikia tada, kai su maistu nepakanka. Tad kokius ir kada vartoti – kyla natūralus klausimas. Anot jo, mūsų platumoje gyvenantiems žmonėms dažniausiai trūksta vitamino D ir omega-3 riebalų rūgščių. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad tiek internetinėje, tiek didžiosiose parduotuvėse galima nusipirkti dažniausiai vartojamų maisto papildų – tačiau itin svarbu nepamiršti sveiko gyvenimo būdo ir subalansuotos mitybos.
Kada reikia?
Pasak gydytojo V. Morozovo, maisto papildai vartojami dėl įvairių priežasčių: tai numanomas tam tikrų medžiagų trūkumas mityboje, tai ir aiškiai pasireiškiantys to trūkumo simptomai ar tiesiog mada, kai pasiduodama reklamos triukams, tikintis stebuklų.
„Prieš keletą metų buvo užklupusi vitamino C mada. Visgi nėra tikslių duomenų, ką gero jis duoda imuniteto stiprinimui. Vitamino C mums visiškai užteks, jei suvalgysime daugiau vaisių ir daržovių – nebūtinai citrinų ar greipfrutų, galime valgyti raugintus kopūstus ar obuoliukus bei svarainius iš močiutės sodo. Vienareikšmiškai atsakyti, ar didesnės šio vitamino dozės padeda, sergant virusinėmis ligomis, negalime, tačiau jei tai nesukelia refliukso ir tikima, kad padės, vartokite“, – sako gydytojas.
Ko mums tikrai trūksta
Nors vasarą ir pirmąjį rudens mėnesį saulė mus lepina, bet dažniausiai ja gėrimės tik pro langą, tad veikiant ultravioletiniams B spinduliams, vitamino D nesusidaro pakankamai. Pasak gydytojo Valerijaus Morozovo, norint gauti reikiamą jo kiekį natūraliai, reikėtų kasdien vidurdienį pabūti saulėje apie 20 minučių, atidengus kuo daugiau kūno ir nepasitepus kremu su apsauga nuo saulės.
„Mums vitamino D tikrai trūksta, natūraliai jo pakankami negauname nei su maistu, nei iš saulės. Tad turėtume jo vartoti papildomai: saugi dozė suaugusiam žmogui yra 4000 TV (tarptautinių vienetų), vaikams – 2000 TV , kūdikiams – 1000 TV per parą. Kitas klausimas – ar jo mums trūksta kritiškai ir ar jo nevartojus, pavyzdžiui, dažniau sirgsime. Gali būti įvairiai.
Kita medžiaga, kurios taip pat trūksta šiuolaikinio žmogaus mityboje, yra papildas omega-3. Jis turi reikšmės ir imunitetui, ir atsistatymui po persirgtos virusinės ligos. Abu šie papildai duoda ir simptominį efektą – pavartojus galima jausti, kad esame žvalesni, turime daugiau energijos”, – teigia gydytojas V. Morozovas.
Vitaminų ir mineralų kompleksai – gerai, bet ne kelios dėžutės
Pasak gydytojo V. Morozovo, kartais vitaminai vartojami iš kelių skirtingų pakuočių, neatsižvelgiant į rekomenduojamą jų dozę. „Jei mitybą papildome subalansuota polivitaminų doze, labai gerai, jie saugūs ir tarpusavyje suderinti. Tačiau ieškant tos vienos „stebuklingos“ piliulės, prisiperkama daug skirtingų papildų, tikintis, kad jie išspręs visas problemas. Rizikinga vartoti internete parduodamus nesertifikuotus papildus, ypač jei reklamuojama, kad jie išspręs visas problemas. Visada teigiu, kad papildai – tik maža dalis to, ką reikėtų daryti, norint būti sveikesniems. Svarbu sveikatai palanki mityba, kokybiškas miegas, fizinis krūvis, grūdinimasis ir buvimas gryname ore.
Papildai yra tik savotiška rišamoji medžiaga, tarsi skiedinys „plytoms“ – fiziniam aktyvumui, mitybai, dienos režimui, pakankamam miegui. Be jų tos sienos, kuri yra mūsų imunitetas, nepastatysi“, – įsitikinęs V. Morozovas.
Pirmenybė – vaisiams ir daržovėms
Nors, anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pačių populiariausių papildų galima įsigyti internetinėje parduotuvėje www.rimi.lt ir didžiosiose fizinėse parduotuvėse, svarbu vartoti daugiau vaisių ir daržovių.
„Atėjus rudeniui ir peršalimo ligų sezonui, pirkėjai dažniau renkasi citrusinius vaisius. Reikėtų pasidžiaugti ne tik egzotiškais vaisiais, bet ir Lietuvoje ar kaimyninėse valstybėse užaugintais obuoliais, taip pat panaudoti savo racione vitaminingąsias spanguoles“, – pataria O. Suchočeva.
Bendras rekomenduojamų daržovių ir vaisių kiekis mūsų mityboje neturėtų sumažėti visus metus – tad verta prisiminti galbūt rečiau perkamas nebrangias daržoves ir panaudoti jas ruošiant maistą šeimai. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, kasdien suaugusiam žmogui reikėtų suvalgyti ne mažiau kaip 400 gramų daržovių.
„Tačiau norintiems savo mitybą praturtinti maisto papildais, galime pasiūlyti kelių skonio šnypščiamųjų vitamino C tablečių, vitaminų B, D, kramtomųjų multivitaminų tablečių, taip pat omega-3 papildo, žuvų taukų, skirtų ir suaugusiems, ir vaikams“, – vardina komercijos operacijų vadovė.
Ji primena, kad norintys sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje gali rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje, tad perkant vaisius bei daržoves irgi galima sutaupyti.