Liucina Rimgailė kviečia Velykas švęsti tvariai ir dalijasi patarimais, kaip po švenčių sunaudoti kiaušinių likučius

„Rinkis sveikiau“ straipsniai • 2022 m. Balandis 13 d.
Kiaušinių patiekalai – kasdienis daugelio pusryčių valgis, o ir per Velykas sunku atsilaikyti margučių grožiui.

„Manau, kad ne tik mano, bet ir kiekvienoje šeimoje, kurioje yra bent vienas vaikas, kiaušinių marginimas prieš Velykas tampa ne tiek maisto gaminimu, kiek pramoga. Stengiamės, kad būtų kuo daugiau ir kuo gražesnių margučių, todėl susiduriame su problema, jog kiaušinių tikrai prisimarginame per daug, todėl verta pasidalinti idėjomis, kaip tvariai juos sunaudoti po Velykų“, – įsitikinusi Liucina Rimgailė, prekybos tinklo „Rimi“ edukacinės laidos „Rinkis sveikiau“ vedėja. Jos viešnia, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė teigia, kad kiaušinyje yra visų žmogui reikalingų medžiagų, tad margučius suvartoti – ne tik tvaru, bet ir sveikatai palanku. Velykoms skirtą šventinę laidą, kurioje daugiau išgirsite apie kiaušinių naudą ir panaudojimo būdus, kviečiame žiūrėti jau balandžio 15 dieną 19 val. per „DELFI TV“.

Kiaušinius galime valgyti drąsiai, svarbu – pagardai

Dar visai neseniai vyravo nuomonė, kad kiaušiniai nėra sveikatai palankūs – jų reputaciją gadino trynyje esantis cholesterolis. Tačiau vėlesni moksliniai tyrimai įrodė, kad kiaušiniai žmogaus organizmui ypač vertingas produktas.

Kiaušinių nauda, anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nenuginčijama: „Kiaušiniai vertinami dėl didelės biologinės vertės baltymo, turtingo būtinomis amino rūgštimis. Juose yra visų žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų ir mikroelementų: geležies, magnio, seleno, cinko, vario, kalcio, kalio, fosforo, tai pat – vandenyje ir riebaluose tirpių vitaminų A ir D bei B grupės vitaminų.“

Kiaušinius rekomenduojama įtraukti į kasdienės mitybos racioną ir dėl kitų priežasčių. „Juose gausu ne tik įvairių maistinių medžiagų, būtinų žmogaus organizmo veiklai palaikyti, bet ir Omega-3 riebalų rūgščių. Be to, kiaušiniai sąlyginai nekaloringas maisto produktas. Viename kiaušinyje, priklausomai nuo jo dydžio, yra apie 60 kilokalorijų. Tai išties nedaug. Juo labiau, kai tos kalorijos ateina kartu su būtinosiomis maistinėmis medžiagomis. Tiesa, geriausia valgyti neperkeptus ir nepervirtus kiaušinius, o dėl rizikos užsikrėsti salmonelioze nepatariama jų valgyti žalių“, – primena E. Gavelienė.

Tad kiek jų per artėjančias Velykas galime suvalgyti? „Moksliniuose straipsniuose nurodoma, kad per dieną žmogui galima suvartoti 3-4 kiaušinius, bet jei suvalgysite vienu daugiau – nieko blogo tikrai nenutiks“, – teigia gydytoja dietologė E.Gavelienė.

Tiesa, gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, jog svarbu ir su kuo kiaušinius valgome – jei tai majonezas, reikėtų nepamiršti saiko arba pakeisti jį sveikesniu pagardu, kad ir trintu avokadu su citrinos sultimis. Būtent toks pagardas bus rekomenduojas ir gaminant tortiliją šventinėje „Rinkis sveikiau“ laidoje.

Svarbu kiaušinių galiojimo laikas ir laikymo temperatūra

Renkantis kiaušinius Velykoms „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja atkreipti dėmesį į jų galiojimo laiką: „Tinkamas kiaušinių galiojimo laikas yra 28 dienos nuo tada, kai kiaušinis buvo padėtas. Tiesa, šis produktas yra itin jautrus temperatūriniams pokyčiams, todėl namuose kiaušinius geriausia laikyti šaldytuve, o prieš gaminant juos visuomet rekomenduojama patikrinti ir įsitikinti, kad ant kiaušinio nėra matomų pažeidimų ar kitų įskilimų. Kiaušinius reikėtų kruopščiai nuplauti tik prieš planuojant iš jų gaminti norimus patiekalus. Be to, žali kiaušiniai negali liestis su kitais produktais, o jų gamyboje naudojamus įrankius ir virtuvės paviršius taip pat būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu, nusausinant vienkartiniu popieriumi.“

Ji priduria, kad greičiausiai kiaušinio šviežumą namuose galima patikrinti jį sudaužant ant lėkštės: „Jei kiaušinis neturi kvapo, trynys yra šviesiai geltono ar oranžinio atspalvio, o baltymas pasklinda ribotai – toks kiaušinis tikrai yra šviežias. Tuo tarpu, jei trynys nelabai tvirtas, o baltymas labiau pasklinda lėkštės paviršiuje – tokį kiaušinį dar galima vartoti, bet jo galiojimo terminas, tikėtina, jau eina į pabaigą“, – patarimu dalijasi L. Barčaitė.

Per šventes maisto išmetame daugiausia

Šiandieniniame pasaulyje vis svarbesnė tema tampa maisto nešvaistymas, o šventės – laikas, kuomet, neapskaičiavę suvartojimo galimybių, daugiausia jo išmetame. „Labai svarbu, kad iš anksto planuotume, ką per Velykas gaminsime iš įsigytų produktų, o likučius ne išmestume, bet panaudotume kituose patiekaluose. Kaip tai padaryti velykinėje ladoje parodys „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė“, – pristato Liucina Rimgailė.

Laidoje kulinarijos technologės Linos Barčaitės gaminama tortilija bus tikra palaima akims ir skrandžiui: „Ji iš įvairių spalvų daržovių, viso grūdo produktų, baltymų, todėl suteiks energijos ir naudos organizmui. Be to, į ją galite sudėti kiaušinių likučius nuo šventinio stalo. Toks patiekalas yra idealus kitai ar dar vėlesnei dienai po Velykų.“

Kokių dar improvizuotų tortilijų su likusiais nuo Velykų stalo produktais galite pasigaminti, pamatysite jau šį trečiadienį nuo 19 val. Edukacinės laidos visai šeimai „Rinkis Sveikiau“ per DELFI TV rodomos kartą per mėnesį, o jų metu žiūrovai ir toliau išvys charizmatiškąją laidos vedėją L. Rimgailę, vertingomis žiniomis apie mitybą besidalijančią gydytoją dietologę dr. E. Gavelienę ir kaskart vis kitus sveikatai palankius receptus pristatančią „Rimi“ kulinarijos technologę L. Barčaitę.


Populiarūs straipsniai