Nuotaikai pasaldinti – orkaitėje kepti obuoliai
Orkaitėje kepti obuoliai – neįmantrus, tačiau savo skoniu negalintis neapžavėti desertas, kuriuo taip gera mėgautis vėsiais rudens vakarais. Traškus ir apskrudęs kepto obuolio paviršius, minkštas ir kreminis, burnoje tirpstantis vidus. O jei šis dar pagardintas smulkintais migdolų riešutais, razinomis, tarkuotomis apelsinų žievelėmis ir medumi… Bet apie viską nuo pradžių! Gerai nuplaukite obuolius, nupjaukite viršūnėles su koteliais ir kruopščiai išskobkite vidų (tai atlikti ypač patogu aštriuoju bulvių skustuko galu). Nepalikite per daug plonų sienelių, idant kepantis vaisius neįplyštų. Verta paminėti, kad orkaitės karščiui atspariausi – antaniniai ir „Golden“ rūšių obuoliai. Jie kepdami nesusmenga, nesusprogsta. Sumanę paruošti minkštesnės struktūros vaisius, jų šonus vos vos pabadykite šakute.
Į kepimui paruoštų obuolių vidų galite įkrėsti pačių įvairiausių įdarų. Klasikinis – vienas populiariausiųjų – iš smulkintų riešutų (juos patogiausia sukapoti smulkintuvu), išbrinkintų razinų, žiupsnio cinamono, poros šaukštų medaus. Šiuo galite aptepti ir obuolio išorę, kad dailiau apskrustų.
Jei keptų obuolių skanėstui norite įpūsti naujų vėjų, rinkitės aštresnius prieskonius: grūstuvu trintus gvazdikėlius, laurų lapus, kvapiuosius pipirus, tarkuotų žaliųjų citrinų žieveles. Migdolų riešutus pakeiskite graikiniais arba anakardžių riešutais, o jei kepimui pasirinkote rūgštesnius obuolius, jų skonį galite papildyti tiršta spanguolių uogiene ir džiovintomis slyvomis. Nepamirškite, kad obuoliams prikimšti puikiai tinka ir varškė. Prie šio ingrediento derės juodųjų serbentų džemas ir tarkuotos citrinų bei apelsinų žievelės.
Obuoliai 180°C temperatūroje įprastai iškepa per 20–30 minučių, tačiau kepimo laikui nemažai įtakos turi vaisių dydis bei rūšis, todėl prabėgus penkiolikai minučių nepamirškite praverti orkaitės durelių ir žvilgterėti, ar obuoliai nesusmego.