Nusibodo šaltibarščiai? Išbandykite tris netikėtai gardžias šaltas sriubas (receptai)

„Rinkis sveikiau“ straipsniai • 2022 m. Liepa 15 d.
Įpusėjus vasarai net didžiausi šaltibarščių gerbėjai pradeda dairytis naujų šaltų sriubų skonių – išbando ispanišką gaspačio, ukrainietišką šaltsriubę ar tailandietišką žirnelių sriubą. 

Gaivinančios sriubos puikiai tinka panaudoti vitaminų kupiną vasaros derlių, ypač pomidorus ar agurkus, o tuo pačiu ir atsigaivinti. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vienas pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 proc. reikalingos dienos vitamino C dozės, o agurkuose gausu vitaminų K ir C, šiek tiek mineralų, nėra riebalų, nedaug angliavandenių, todėl jais mėgautis galima net keletą kartų per dieną.

Šaltsriubės ir gaivina, ir sotina

Šaltos sriubos paprastai turi mažai kalorijų, bet daug maistingųjų medžiagų, vitaminų ir skaidulų, todėl net jei per karščius visai nesinori valgyti, šaltsriubė suteiks energijos bei neapsunkins. Todėl šilto klimato šalyse jos, įvairaus skonio ir tekstūros, labai populiarios. Dažnai kiekviena šeimininkė į sriubą įdeda dar ir slaptą ingredientą, todėl jų receptus ne visada pasiseka atkartoti. O ir Lietuvos regionuose šaltibarščiai gaminami skirtingai – kai kur jie visai ne rožiniai, o balti, kai vietoje marinuotų burokėlių gardinami rūgštynėmis.

Prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologė Lina Barčaitė pasakoja, kad šaltas sriubas pasigaminti labai paprasta: daugumai jų prireiks tik maisto smulkintuvo, o prieš patiekiant jas tereikės šiek tiek palaikyti šaldytuve: „Galima laisvai improvizuoti, nes šaltos sriubos gaminamos ne tik iš daržovių, bet ir iš vaisių bei uogų. Tarkime, tokios sriubos su arbūzais, mėlynėmis ar vyšniomis, pagardintos jogurtu, citrusinių vaisių sultimis, cinamonu ar mėtomis, gali būti puikus desertas“.

Pomidorai ir agurkai – populiariausi šaltųjų sriubų ingredientai

Kai vasaros derliuje ima karaliauti pomidorai, verta juos įtraukti į kasdienį savo mitybos racioną, mat jie vertingi tiek švieži, tiek ir termiškai apdoroti. Pomidorai pasižymi itin sveikatai palankia sudėtimi. „Juose pakankamai daug skaidulų, ypač jei valgomi su visa odele, daug sveikatai palankių mikronutrientų: polifenolių, vitaminų, mineralinių medžiagų. Pomidorai unikalūs tuo, kad juos galime skanauti pačiomis įvairiausiomis formomis. Pavyzdžiui, valgyti tiesiog visą pomidorą (jų turime įvairiausių dydžių, skonių bei spalvų), taip pat jis gali būti valgomas karštas, dedamas į patiekalus, geriamos pomidorų sultys ar valgomi rauginti pomidorai. Kiekvienas žmogus turėtų susirasti jam tinkamą jų vartojimo formą, kad galėtų pomidorus įtraukti į savo kasdieninį valgiaraštį“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Gydytoja priduria, jog pomidorai svarbūs ir dėl juose randamų antioksidantų: likopeno, beta-karoteno, pomidoruose esančios chlorogeninės rūgšties bei naringenino. Tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai.

Vandeningos daržovės apsaugos nuo dehidratacijos

Nors žinome, kad per karščius reikėtų gerti daugiau skysčių, vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms tai padaryti gali būti sudėtinga. Tokiu atveju patariama valgyti vandeningų daržovių – būtent agurkų sudėtyje yra didelis kiekis vandens. „Agurkai taip pat svarbi daržovė svorį kontroliuojantiems žmonėms, tai puiki priešpiečių ar pavakarių alternatyva. Juose esančios skaidulos prailgina sotumo jausmą, todėl agurkus galima supjaustyti šiaudeliais ir įsidėti į priešpiečių dėžutę tarpiniam valgymui. Renkantis kokybiškus agurkus verta atkreipti dėmesį, kad jie būtų vienodai žalios spalvos, be geltonų dėmių, iškilimų ar žievės defektų“, – pataria „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Siūlome atsigaivinti trimis šaltomis sriubomis, kurių skonis maloniai nustebins.

Receptai

ŠALTA SRIUBA „TARTOR“

Reikės:

  • 1 l raugintų pasukų;
  • 1 vnt. ilgavaisio agurko;
  • 25 g šviežių krapų;
  • 100 g graikinių riešutų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • Druskos pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  • Agurką nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais, sudėkite į didelį dubenį arba puodą.
  • Susmulkinkite krapus ir taip pat sudėkite į dubenį. Sutrinkite graikinius riešutus (iki trupinių) ir suberkite juos į dubenį su agurkais ir krapais.
  • Susmulkinkite česnako skilteles ir sudėkite į tą patį dubenį. Įpilkite alyvuogių aliejaus, supilkite pasukas. Viską gerai išmaišykite. Įberkite druskos pagal skonį.
  • Prieš patiekdami papuoškite šviežių krapų šakele (-ėmis) ir graikinių riešutų puselėmis.

ŠALTA TRINTA AGURKŲ SRIUBA

Reikės:

  • 3 vnt. ilgavaisių agurkų;
  • 800 ml kefyro;
  • 25 g krapų;
  • 50 g svogūnų laiškų;
  • 2 šaukštų pjaustytų petražolių;
  • 2 šaukštelių garstyčių;
  • 2 šaukštų citrinos sulčių;
  • 1 žiupsnelio druskos;
  • 120 g varškės sūrio;
  • 600 g bulvių.

Gaminimo eiga:

  • Agurkus, krapus, svogūnus ir petražoles nuplaukite ir susmulkinkite. Kelis šaukštus kapotų svogūnų atidėkite patiekimui. Į didelį dubenį supilkite kefyrą, suberkite supjaustytus agurkus, svogūnų laiškus, krapus, petražoles. Įkrėskite šaukštelį garstyčių, supilkite citrinos sultis, pagardinkite druska. Sriubą sutrinkite iki vientisos masės. Dėkite į šaldytuvą.
  • Bulves nuskuskite ir virkite sūdytame vandenyje, kol suminkštės. Vandenį nupilkite.
  • Prieš patiekdami šaltą agurkų sriubą, užbarstykite trupinto varškės sūrio. Sriubą patiekite su virtomis bulvėmis.

ŠALTA POMIDORŲ SRIUBA SU PESTO PADAŽU IR SŪRIU

Reikės:

  • 8 vnt. pomidorų;
  • 2 vnt. svogūnų;
  • 1 vnt. česnako;
  • 200 g brinzos sūrio.

Pesto padažui:

  • 3 šaukštų kedro riešutų;
  • 4 šaukštų smulkinto kietojo sūrio;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 5 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • Baziliko pagal skonį;
  • Petražolių pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  • Kubeliais susmulkintus svogūnus ir kelias česnako skilteles pakepinkite su aliejumi. Pomidorus pirmiausia nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles, tuomet sutrinkite juos drauge su svogūnais. Viską sudėkite į puodą, suberkite prieskonius ir patroškinkite 10 min. Sriubą atvėsinkite.
  • Tuo metu paruoškite pesto padažą: į virtuvinį kombainą sumeskite 3 šaukštus kedrų riešutų, 4 šauštus tarkuoto sūrio, skiltelę česnako, šiek tiek baziliko, petražolių ir įpilkite 5 šaukštus alyvuogių aliejaus. Viską sutrinkite iki vientisumo. Sriubą pagardinkite padažu ir pabarstykite brinzos sūriu. Skanaus!

Populiarūs straipsniai