Spanguolės – raudoni žiemos karoliukai
Nusipirkę šviežių spanguolių, atminkite, kad uogas šaldytuve galite laikyti ne ilgiau nei porą mėnesių – jeigu galvojate, kad tai truks ilgiau, verčiau jau iškart jas užšaldykite. Mėgstantiems iš šių uogų spausti sultis, verta prisiminti, kad jos itin dera su saldesnių obuolių, kriaušių, vynuogių bei juodųjų serbentų sultimis.
Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, rekomenduojame išbandyti dviejų spanguolinių pagardų receptus. Vienas jų yra dedikuotas smaližiams, kitas – pikantiškų skonių mėgėjams.
Gaivus saldumėlis. Stiklinę spanguolių, kelis gvazdikėlius, žiupsnelį malto cinamono, kardamono, kelis vanilės ankšties grūdelius, šiek tiek šviežiai tarkuotos apelsino ir mandarino žievelės ir tris valgomuosius šaukštus medaus sutrinkite trintuvu. Tepkite ant ryžių trapučių, kaimiškos šviesios duonos arba skanaukite su įvairiaskonėmis duonos lazdelėmis.
Aštresnis pasiūlymas. Jis skirtas tiems, kurie greta uogų skonio nebijo atrasti ir trupučio pikantiškojo česnako. Penkias smulkiai pjaustytas jo skilteles 1-2 min. patroškinkite alyvuogių aliejaus ir apelsinų sulčių mišinyje. Įkrėskite 5 valgomuosius šaukštus šviežių trintų spanguolių, taip pat šiek tiek skysto medaus, įberkite juodųjų pipiriukų, cinamono, paskaninkite čiobrelių lapeliais ir ant lėtos ugnies virkite apie 15 min., kol masė taps tiršta. Tiekite prie kvapnaus žvėrienos kepsnio arba kalakutienos, antienos bei kitos mėgiamos paukštienos troškinio.