Vynuogė sveikuolių užkandžiuose
Jei neturite galimybių pasidžiaugti savo derliumi, lietuviškųjų vynuogių veislių dairykitės artimiausiame turgelyje ar prekybos centre – smagiai rūgštelėjusių uogų tiesiog privalu atsivalgyti jų sezono metu. Kuo daugiau tamsesnės spalvos taškelių yra nusėję vynuoges – tuo labiau šios sunokusios, tad tokias uogas reiktų sudoroti nedelsiant. Į lėkštę greta berkite pistacijų, graikinių riešutų, džiovintų obuolių, figų. Papjaustykite šviežių kriaušių, pelėsinio sūrio. Orkaitėje pakepinkite moliūgų skilteles. Prie užkandžių patiekite juodųjų serbentų uogienės, medaus ir raudonųjų svogūnų čatnio.
Mažiau sunokusias vynuoges galite užšaldyti – nuplaukite uogas, sukraukite jas į specialiai šaldymui skirtus indelius arba hermetiškus maišelius ir dėkite į šaldymo kamerą. Šalčiu alsuojančios uogos labai tinka desertų, kokteilių puošybai.
Dar vienas vynuogių paruošimo būdas – marinavimas. Marinato pagrindą kurkite iš 2–3 valg. šaukštų mėgiamo acto – obuolių, raudonojo vyno arba balzaminio. Kitas svarbus ingredientas – rudasis cukrus (1:1 santykiu su actu). Taip pat galite naudoti cinamoną, anyžių, aitriosios paprikos miltelius, maltą imbierą, šviežius čiobrelių lapelius. Skystį pakaitinkite iki užvirimo, sudėkite į jį vynuoges, atvėsinkite ir palaikykite pernakt šaldytuve. Marinuotos uogos be galo gardžios su traškiais duoniukais ir ryžių trapučiais.
Namuose turite daržovių ir vaisių džiovyklę? Ištarkite „Abrakadabra“ ir lai vynuogė virsta razina. Uogos išdžius kur kas geriau, jei prieš tai jas nuplikysite karštu vandeniu. Vynuogių džiovinimui geriausia skirti savaitgalį – nepatingėję ankstų šeštadienio rytmetį įjungti džiovyklę, po 12 valandų jau mėgausitės saldžiomis razinomis!