Kiekvieno šventinio stalo pažiba – marinuota silkė, kokios dar nesate ragavę: dietologė atskleidė, kiek jos galime suvalgyti
Visaverčių baltymų ir vitaminų šaltinis
Daugelis gardžių tradicinių Kūčių patiekalų neįsivaizduojami be silkės. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, silkė priskiriama riebių žuvų grupei, tačiau nors ir kaloringa, ji turtinga žuvų taukais ir omega 3 riebalų rūgštimis, taip pat selenu, jodu, kaliu. Tai puikus visaverčių baltymų ir vitaminų D, B2, B6 šaltinis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
„Žuvį į savo mitybą siūlyčiau įtraukti bent 2–3 kartus per savaitę, suvartojant iki 300 gramų, o riebia žuvimi, kaip silkė, mėgautis rečiau. Silkė puikiai paįvairina asortimentą, bet neturėtų užimti visos žuviai skirtos vietos mityboje. Tiesa, dažniausiai valgome sūdytą ar marinuotą silkę, o visi šie paruošimo būdai šiek tiek sumenkina jos naudą. Mat su taip paruošta silke gauname per daug druskos ir organizmui nereikalingų medžiagų, atsirandančių žuvies marinavimo procese. Todėl prieš ruošiant patiekalus, sūdytą silkę reikėtų pamirkyti arbatoje, vandenyje arba piene“, – pataria gydytoja dietologė.
Dr. E. Gavelienė taip pat pažymi, kad silkė netinka asmenims, kurie yra alergiški žuviai. Ją reikėtų atsargiai valgyti ir tiems, kurie vartoja vaistus depresijai gydyti ar sergantiems podagra: „Visiems kitiems silkė yra puikus maisto produktas, o per Kūčias ruošiamų tradicinių šeimos patiekalų paragauti nėra nuodėmė, tiesa, tą reikėtų daryti jaučiant saiką.“
Pataria, kaip išsirinkti kokybišką silkę
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog pastaraisiais metais pirkėjai prieš šventes vis mažiau laiko skiria patiekalų ruošybai, tad renkasi jau pagamintus patiekalus ar bent išdarinėtas žuvis: „Ruošiantys silkę namuose dažniausiai turi mėgstamą, iš kartos į kartą keliaujantį receptą. Jam geriausia rinktis neišdarinėtą Atlantinę silkę iš sūrimo, kuri bus natūralesnė, be papildomų priedų ir aliejų.“
Didžiųjų „Rimi“ prekybos centrų asortimente galima rasti virš 80 rūšių silkės pakuotėse: sūdytos, marinuotos, filė ir pjaustytos, su pagardais ir be, su aliejumi ar be jo. „Kiekvienas pirkėjas tikrai išsirinks mėgstamiausią variantą. Šventiniu laikotarpiu asortimentą dar papildėme ir naujomis silkėmis su pievagrybiais, silke su troškintomis daržovėmis bei silke su prieskoniais aliejuje“, – šventinį asortimentą pristato komercijos operacijų vadovė.
Norint nusipirkti tikrai kokybišką silkę, O. Suchočeva rekomenduoja atidžiai apžiūrėti gaminio pakuotę. „Svarbu, kad silkė būtų supakuota kokybiškai ir hermetiškai, jog į produkto vidų nepatektų oro. Todėl jeigu matote ištekėjusį sūrymą, verčiau tokio pirkinio atsisakykite. Kokybiškos silkės sūrymas turi būti skaidrus ir permatomas, o surūgusios tampa tamsus bei drumstas. Jei perkate nesupakuotą silkę ir norite įsitikinti, ar ji kokybiška, paspauskite jos šoną pirštu – jeigu duobutė išsilygins ir netrukus grįš į pradinę padėtį, žuvis yra puikios kokybės, o jeigu įdubimas liks – silkė jau pradėjusi gesti“, – įspėja specialistė.
Ekspertė primena, kad dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigiau: „Kiekvieną savaitę iki švenčių parduotuvėse taikomos vis naujos nuolaidos, tad tai puiki proga iš anksto pasiruošti Kalėdoms ir pasipildyti šaldiklius bei spinteles. Visada verta pasitikrinti ir „Mano Rimi“ lojalumo programos teikiamus asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Kulinarijos technologai siūlo pasigaminti gardžią marinuotą silkę su peletrūnu ir pankoliu.
RECEPTAS
Marinuota silkė su peletrūnu ir pankoliu
Silkei reikės:
- 1 vnt. raudonojo svogūno;
- 150 g pankolio;
- 50 ml maistinės acto rūgšties „Rimi Smart“;
- 85 g cukraus miltelių;
- 150 g vandens;
- 2 šaukštų džiovinto peletrūno;
- 390 g atlantinių silkių filė gabaliukų marinate.
Gaminimo eiga:
Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Pankolį supjaustykite plonais griežinėliais, geriausia su mandolina.
Kelias minutes pavirkite actą, cukrų ir vandenį su pankoliu, svogūnu ir peletrūnu. Leiskite atvėsti.
Silkę nusausinkite ir supjaustykite gabalėliais. Dėkite į marinatą ir palikite šaldytuve, geriausia pora dienų prieš patiekiant.
Skanaus!