Valentino dienos dovana – sveikatai palankesni saldainiai su datulėmis
Lengviausias būdas tai padaryti – keisti jį datulėmis, kurios puikiai tinka saldinti glotnučius, veganiškus tortus ar saldainius, o netikėto skonio suteikia net kumpio ir sūrio deriniui. Pasak „Rimi“ produktų vadovės Rūtos Genienės, datulių pardavimai vis auga, pirkėjai jas deda į kepinius bei desertus, valgo kaip užkandį, tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja – šiuos vaisius reikėtų vartoti saikingai. Vos 100 gramų datulių yra beveik 300 kalorijų, panašiai kaip nedideliame kepsnyje.
Alternatyva cukrui ir saldumynams
Datulėse daug fruktozės, tad jos puiki alternatyva saldėsiams su pridėtiniu cukrumi, nuo kurių kartais sunku susilaikyti. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, datulėse randama kalio, magnio, kalcio bei cinko: „Jų privalumas, lyginant su kitais vaisiais, yra tas, kad tiek šviežios, tiek džiovintos datulės turi antioksidacinių medžiagų. Ir nors datulės, kaip ir kiti egzotiniai vaisiai, nėra būtinas mūsų kasdienio raciono produktas, jos paįvairina maistą ir, jei vartosime saikingai, gali būti gera tiek saldumynų, tiek užkandžių alternatyva. Tad datules galima priskirti prie sveikatai palankesnių užkandžių arba desertų.“
Kontroliuojantiems savo svorį taip pat nereikėtų pamiršti, kad jei produkte randama daug fruktozės, tai atitinkamai didėja ir kalorijų kiekis: „Datulėse daug angliavandenių, tad žmonės, kurie serga cukriniu diabetu, turėtų jas vartoti atsargiai. Tačiau gera žinia, kad tai nėra griežtai draudžiama, mat datulėse esančios skaidulos sulėtina cukraus įsisavinimą, jo kiekis kraujyje kyla tolygiau.“
Tačiau ir sveikiems žmonėms dietologė rekomenduoja užkandžiui tarp valgymų rinktis ne daugiau 2-4 vaisių. O jei pavalgėte pietus ir užsimanėte kažko saldaus, lėtai pasimėgaujant sukramtykite 1-2 datules. „Kadangi šie vaisiai saldūs ir kupini skaidulų, net viena ar dvi datulės padeda kontroliuoti alkio pojūtį bei saldumynų potraukį“, – pastebi gydytoja.
Panaudokime datules patiekalams
Datuliniai finikai arba datulinės palmės, kuriuose datulės susiformuoja didžiulėse kekėse, paplitusios Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose. „Į prekybos centrus jos atkeliauja iš Turkijos, Izraelio, Tuniso, Irano ir PAR. Jei norite išsirinkti kokybiškas šviežias datules, jos turėtų būti minkštos, be pelėsio ar susicukravimo kristalų – tai reikštų, kad yra padžiūvusios, pasenusios“, – pataria „Rimi“ produktų vadovė Rūta Genienė.
Norint protingai ir efektyviai apsipirkti, pasinaudojus akcijomis galima įsigyti ne vieną datulių pakuotę. „Tik retkarčiais reikėtų patikrinti, ar datulės negenda dėl temperatūros svyravimo atsiradus gedimui šaldytuve, esant per didelei drėgmei ar išėmus, ilgiau palaikius šilumoje ir vėl padėjus į šaldytuvą“, – primena specialistė, rekomenduojanti šviežias datules laikyti šaldytuve, o džiovintas, greitai suvartotinas, kambario temperatūroje.
Ir kepiniams, ir sūriems užkandžiams
Datulės dažnai valgomos vienos ar su rytine kava, bet taip pat gali tapti ir daugybės kulinarinių patiekalų ingredientu: „Nors datulės vis dažniau vartojamos kaip nekeptų desertų saldiklis, didelė dalis pirkėjų dar nėra atradę šio delikateso, nes skanaujant vienas dažnam jos per saldžios. Tokiu atveju vertėtų pasidomėti receptais, kur galite jas panaudoti patiekaluose vietoje cukraus – kartu su kitais produktais, tokiais kaip sūris, kumpis ar melionas, datulės atskleis kitokius skonio niuansus“, – sako R.Genienė.
Norintiems apsipirkti pigiau ir ieškantiems geriausio kainos bei kokybės santykio, specialistė pataria atkreipti dėmesį į privačiomis etiketėmis „Rimi“, „I love Eco“ bei „Selection by Rimi“ pažymėtas datulių pakuotes, o pačios pigiausios būtų sveriamos: „Prieš apsiperkant reikėtų nepamiršti pasitikrinti ir asmeninių pasiūlymų, skirtų lojalumo kortelių turėtojams. Tokius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Artėjant Valentino dienai išbandykite saldainių receptą su datulėmis – jie patiks visai šeimai.
Datulių ir žemės riešutų saldainiai
Patiekalui reikės:
- „Medjoul“ arba „Juicy“ datulių;
- 3 šaukštų traškaus žemės riešutų kremo;
- 3 šaukštų ruginių džiūvėsėlių;
- 90 g šokolado;
- 30 g sviesto;
- 1,5 saujos kepintų sūdytų pistacijų.
Kaip gaminti:
- Įpjaukite datulę ir išimkite kauliuką.
- Ruginius duonos džiūvėsėlius sumalkite ir sumaišykite su žemės riešutų sviestu.
- Pripildykite datules žemės riešutų kremo mase.
- Šokoladą ir sviestą ištirpinkite karšto vandens vonelėje ir supilkite ant datulių.
- Pabarstykite kapotomis pistacijomis.
- Palaikykite šaldytuve, kol šokoladinis glajus sustings.
Skanaus !