Kaip ilgiau mėgautis vaisiais ir daržovėmis

Vaisiai ir daržovės • 2020 m. Balandis 15 d.
Norite, kad jūsų salotos ir kiti panašūs patiekalai ne tik būtų skanūs, bet atrodytų skaniai? Tuomet labai svarbu, kad visos jų sudedamosios dalys kuo ilgiau išliktų šviežios bei išlaikytų savo formą. Pirmas žingsnis to link – tinkamas gamtos gėrybių laikymas parsinešus jas iš parduotuvių. Tad atlaisvinkite daugiau vietos šaldytuve, virtuvės spintelėse ir ant stalo, nes mes turime naudingų patarimų.
 
  • Vaisiai ir daržovės ilgiausiai išlieka tinkami vartoti, jeigu šaldytuve surūšiuojami pagal drėgmės poreikį ir išskiriamo etileno kiekį. Gamtos dovanos drėgmę geriau išlaikys šaldytuvų stalčiuose nei virš jų esančiose lentynose. Be to, dažnai stalčiuose yra galimybė reguliuoti drėgmę – tam tereikia atidaryti arba uždaryti ventiliacines angas.
  • Tam, kad vaisiai ilgiau išliktų švieži, drėgmės stalčiuje turi būti mažiau. Tad vaisius patartina laikyti šaldytuvo stalčiuje atidarius ventiliacines angas. Daržovės išliks traškesnės bei drėgnesnės, jeigu bus laikomos stalčiuje su uždarytomis ventiliacinėmis angomis – taip stalčiuje bus daugiau drėgmės.
  • Salotos ir kitos lapinės daržovės reikalauja ir drėgmės, ir geros ventiliacijos. Skubant galima sudėti tiesiog į daržovių stalčių, bet jos ilgiau išliks traškios, jeigu nuplausite, nudžiovinsite ir paliksite specialioje salotų dėžutėje su skylutėmis.
  • Smidrus ir svogūnų laiškus taip pat galite laikyti stalčiuje, pamerkę į stiklines. Tik prieš tai nuimkite gumeles arba raištukus ir patrumpinkite smidrų kotus. Jeigu taip nepatogu, sudrėkinkite popierinį rankšluostį, apvyniokite juo ir polietileno plėvele smidrų ir svogūnų laiškų apačias.
  • Grybai – nei vaisiai, nei daržovės, tad jų vieta yra šaldytuvo lentynoje, o ne stalčiuose. Grybus laikykite ten, kur mažiau drėgmės, dėžutėje su ventiliacija arba popieriniame maišelyje. Taip juose esanti drėgmė išgaruos ir grybų kepurėlės nepasidengs glitėsiu
  • Po žeme augančias daržoves – morkas, svogūnus, bulves – geriausia laikyti tamsioje vietoje kambario temperatūroje. Bulvės apskritai yra alergiškos saulės šviesai ir dėl to gali pradėti ne tik pūti, bet ir skleisti nuodingas medžiagas.
  • Jei vaisiai ne iki galo sunokę, nedėkite jų į šaldytuvą. Geriau palikite juos inde ir padėkite ant virtuvės stalo – taip jie iki galo sunoks ir džiugins brandžiu skoniu. O jei jau sunokusių vaisių neplanuojate suvalgyti per 3-4 dienas, saugokite juos nuo tiesioginės saulės šviesos.
  • Citrusiniai vaisiai reikalauja skirtingų laikymo sąlygų. Apelsinus, citrinas ir žaliąsias citrinas dėkite į šaldytuvą, o mandarinus ir greipfrutus geriau laikykite kambario temperatūroje.
  • Dauguma daržovių ir vaisių, laikomų šaldytuve, tinkami vartoti 3-5 dienas. Agurkai, cukinijos, paprikos, baklažanai, artišokai – apie savaitę, o atidarytame polietileno maišelyje į stalčių sudėtos morkos, burokėliai, ridikėliai – apie dvi savaites.
  • Jeigu supjaustėte vaisius arba daržoves, pasistenkite juos kuo greičiau įdėti į dėžutę ir į šaldytuvą. Tai turite padaryti vėliausiai per dvi valandas, o jau supjaustytus produktus suvartokite per parą.
  • Jeigu šaldytuve trūksta vietos vaisiams ir daržovėms, įsigykite stiklinių arba plastikinių maisto laikymo dėžučių su ventiliacinėmis angelėmis. Taip ne tik ilgiau išlaikysite vaisius ir daržoves šviežius, bet ir džiaugsitės tvarkingu šaldytuvo vidumi.

Rekomenduojame laikyti

KAMBARIO TEMPERATŪROJE:

  • Agurkai
  • Ananasai
  • Bananai
  • Bulvės (sausoje tamsioje vietoje)
  • Greipfrutai
  • Mandarinai
  • Morkos (sausoje tamsioje vietoje)
  • Paprikos
  • Pomidorai
  • Svogūnai (sausoje tamsioje vietoje)

ŠALDYTUVE:

  • Abrikosai
  • Apelsinai
  • Arbūzai
  • Avokadai
  • Brokoliai
  • Citrinos
  • Kiviai
  • Kriaušės
  • Žaliosios citrinos
  • Mangai
  • Malionai
  • Nektarinai
  • Obuoliai
  • Persikai


Populiarūs straipsniai