Kur laikyti daržoves?
Kai kurias daržoves geriausia laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, kurioje temperatūra nepakyla aukščiau 15°C, pavyzdžiui, rūsyje. Tačiau jeigu tokio neturite arba vertinate patogumą, kai daržovės yra virtuvėje po ranka, geriausia jas laikykite dviejose pagrindinės vietose: tamsioje spintelėje arba šaldytuve.
Šaldytuve | Spintelėje, sandėliuke | Ant stalviršio |
---|---|---|
Kopūstai (baltieji, raudonieji, žiediniai, Briuselio) Brokoliai Morkos Burokėliai Agurkai Cukinijos Moliūgai Baklažanai Špinatai Įvairios salotos Grybai Paprikos Smidrai (pamerkti) Svogūnų laiškai |
Česnakai Svogūnai Bulvės |
Pomidorai |
Šaldytuvas
Šaldytuvas ir jame esantys stalčiai yra geriausia vieta daugumai daržovių laikyti. Kad daržovės išsaugotų drėgmę, specialias stalčių ventiliacines angas uždarykite. Daržoves šaldytuve laikykite nenuplautas. Įdėkite į celofaninį maišelį arba sviestinį popierių stipriai neapspausdami. Jeigu salotos ar kopūstai nešvarūs, žemėti, nuplaukite, nudžiovinkite, apvyniokite popieriniu rankšluosčiu ir tik tada dėkite į maišelį.
Morkas, burokėlius prieš dėdami į šaldytuvą per dieną palaikykite kambario temperatūroje, kad išdžiūtų. Būtinai nupjaukite jų lapus.
Daržoves, kurias laikote ant stalviršio, spintelėje arba rūsyje, perpjovę ir nesunaudoję dėkite į šaldytuvą. Ten laikomos jos dar tinkamos vartoti 1-4 dienas.
Spintelė
Būtina sąlyga spintelei – oras joje turi laisvai cirkuliuoti. Ji neturi būti greta orkaitės ir į ją neturi patekti tiesioginių saulės spindulių. Saulėje daržovės gauna signalą dygti. Jeigu laikote daržoves spintelėje, jas būtinai išimkite iš celofaninių maišelių. Svarbu daržoves atrinkti, kad nebūtų pradėjusių pūti arba sužalotų – tokios daržovės trumpina visų spintelėje esančių daržovių galiojimo laiką. Kad ilgiau liktų šviežios, nesudygtų, daržoves sudėkite į kartonines dėžutes, popierinius maišelius arba pintines – tik pintas ne iš plastiko.
Laikomos iki 20°C daržovės spintelėje tinkamos naudoti apie mėnesį. Ir nedarykite dažnos klaidos – nelaikykite bulvių ir svogūnų šalia, mat jie skatina vienas kito gedimą. Jeigu bulvės sudygo, jos yra tinkamos valgyti; svarbu, kad vis dar būtų standžios, nesusitraukusios, nesuglebusios.
Stalviršis
Gal ir gerai, kad dauguma daržovių turi būti laikomos tamsoje ir vėsoje – taip ant stalviršio lieka daugiau vietos vaisiams. Išskyrus pomidorus. Jiems geriausia vieta taip pat ant stalviršio, tik kiek toliau nuo vaisių, nes dėl vaisių ir pomidorų išskiriamo etileno vieni kitus gadina.