Kur laikyti vaisius?
Kaulavaisiai, avokadai, mangai, melionai, obuoliai ir kriaušės toliau sirps, jeigu juos paliksite kambario temperatūroje ant stalviršio. Vaisius išimkite iš polietileno maišelių. Greičiau jie sirps sudėti į popierinį maišelį. Kai šie vaisiai sunoks, dėkite juos į šaldytuvą. Pavyzdžiui, laikomi šaldytuve apelsinai švieži liks 2 savaites, o ant stalviršio – 3 dienas.
Sunokę citrusiniai vaisiai, vynuogės ir uogos ims gesti palikti kambario temperatūroje, tad juos geriau iškart sudėkite į šaldytuvą. Jeigu turite specialų stalčių, vaisių laikymui jo ventiliacines angas atidarykite. Vaisius laikykite atokiau nuo daržovių, kad dėl išskiriamo etileno vieni kitų negadintų.
Dauguma uogų šaldytuve gali gulėti 3 dienas. Tačiau būtinai išrinkite ištižusias uogas ir vienu sluoksniu patieskite šaldytuve ant lėkštės su popieriniu rankšluosčiu.
Jeigu norite, kad obuoliai išliktų švieži itin ilgai, pavyzdžiui, kelis mėnesius, geriausia juos laikykite vėsiame rūsyje, kuriame temperatūra yra apie 0°C. Jeigu tokios galimybės nėra, tiks ir šaldytuvas. Jo vaisių stalčiuje obuolius laikykite maišelyje su skylutėmis bei atidarykite stalčiaus ventiliacines angas.
Vaisius plaukite prieš valgį, nes nuplauti iš anksto jie greičiau genda. Jeigu mėgstate viską nusiplauti vienu ypu, tuomet nuplovę vaisius juos nusausinkite ir laikykite šaldytuve sudėję vienu sluoksniu.