Lėkštėje – draugai, ant lentynos – priešai: ko nelaikyti šalia?
Vaisiai
Iš tolimųjų kraštų atvežami vaisiai būna skinami dar nesunokę. Jų nokimo kelionė dažniausiai baigiasi pirkėjų namuose. Tad jeigu įsigijote dar žalsvų bananų, kietų persikų, nektarinų, avokadų ir norite, kad jie greičiau sunoktų, sudėkite juos į popierinį maišelį ir laikykite kambario temperatūroje. Vaisių išskirtas etilenas lieka maišelyje ir padeda vaisiams sunokti.
Reikia, kad sunoktų dar greičiau? Į maišelį įdėkite jau sunokusį obuolį – jis išskirs papildomo etileno, kuris sunokins kitus vaisius.
Ar kaulavaisis sunokęs suprasite jį nestipriai paspaudę – jeigu vaisius kietas, dar reiktų panokinti, jeigu duobutė lieka, vaisius jau genda, o jeigu duobutė netrukus grįžta į pradinę padėtį – pats laikas vaisių vartoti. Sunokę obuoliai ir kriaušės dar būna standūs, tačiau ir nelabai kieti. Ananasas jau sunokęs, kai jį galima šiek tiek suspausti, bananas – kai jo žievėje nebesimato žalumos, o arbūzas – kai šviesios spalvos „blynas“ ant jo vieno šono (ant jo jis gulėjo augdamas) yra geltonas.
Daržovės
Daržovės namie jau nebenoksta, tad atsidūrusios šalia vaisių tiesiog ims gesti. Tai negalioja pomidorams – juos nokinti taip pat galima popieriniame maišelyje su obuoliu.
Jeigu šaldytuve turite du atskirus stalčius, viename laikykite daržoves, kitame – jau sunokusius vaisius. Jeigu norite, kad vaisiai kuo ilgiau išliktų švieži, net ir šaldytuve juos išrūšiuokite.
Taip pat svarbu atminti, kad perpjauti produktai genda greičiau. Tiek vaisius, tiek daržoves tokiu atveju geriau iškart dėti į šaldytuvą.
Laikyti atskirai
Šie produktai etileno išskiria gausiai: obuoliai, avokadai, kaulavaisiai, bananai, melionai, kriaušės, salotos, baklažanai, pomidorai, svogūnai.
Galima laikyti kartu
Smidrus, brokolius, morkas, cukinijas, vynuoges, arbūzus galima krauti į tą pačią šaldytuvo lentyną, tačiau šalia jų geriau nedėti gausiai etileno išskiriančių produktų. Bulves laikykite sandėliuke arba vėsioje spintelėje.
Galima laikyti šalia bet kurių vaisių ir daržovių
Įvairias uogas (ne slyvas), kale kopūstus, ananasus, citrusų vaisius, paprikas.