Valgydami šią daržovę įminsite jaunystės paslaptį: antioksidantų kiekis nustebins
Stiprių antioksidantų šaltinis
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad pomidorai pasižymi stiprių antioksidantų kiekiu: jie padeda apsisaugoti nuo žalingos aplinkos poveikio bei palaikyti sveiką odą, o juose esantis kalis gali padėti gerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
„Viena iš išskirtinių pomidorų maistinių medžiagų yra vitaminas C – stiprus antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą, gerinantis odos sveikatą ir padedantis įsisavinti geležį. O likopenas – junginys, lemiantis ryškią raudoną pomidorų spalvą, yra dar vienas svarbus sveikatai naudingas komponentas. Kaip stiprus antioksidantas, jis siejamas su mažesne tam tikrų vėžio rūšių rizika. Be to, jis taip pat padeda stiprinti odos sveikatą ir saugo nuo saulės daromos žalos. Taip pat pomidorai yra puikus kalio šaltinis, kuris labai svarbus norint palaikyti tinkamą elektrolitų pusiausvyrą, reguliuoti kraujospūdį ir bendrą širdies ir kraujagyslių sveikatą“, – vardija dr. E. Gavelienė.
Užtikrina sotumo jausmą
Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad pomidorai – tai produktas, kurį taip pat turėtų į racioną įtraukti siekiantys reguliuoti savo svorį bei cukraus kiekį kraujyje, o įvairių pomidorų fitonutrientų derinys gali prisidėti prie priešuždegiminio poveikio, kuris apsaugo nuo lėtinių ligų.
„Pomidorai turi mažai kalorijų ir daug skaidulinių medžiagų, todėl yra puikus pasirinkimas siekiantiems reguliuoti savo svorį ar pagerinti virškinimo sistemos sveikatą. Sudėtyje esančios skaidulos padeda pasisotinti, palaiko sveiką virškinimo sistemą ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Pomidoruose taip pat yra įvairių B grupės vitaminų, įskaitant folatus, kurie labai svarbūs ląstelių atsinaujinimui“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Ieškokite kvapnių ir ryškios spalvos
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad pomidorai – išties dažnas produktas lietuviškame pirkinių krepšelyje, tad visuomet verta nusimanyti, kaip išsirinkti gardžiausius bei šviežiausius.
„Rinkdamiesi aukštos kokybės pomidorus ieškokite ryškių daržovių, venkite žalių dėmių ir rinkitės stangrią odelę be raukšlių. Dar patikrinkite, ar kotelio gale jaučiamas kvapnus aromatas, rodantis, kad pomidoras prinokęs. Taip pat rinkitės tuos pomidorus, kurie, atsižvelgiant į jų dydį, yra sunkūs – tai reiškia, kad pomidorai yra sultingi“, – pataria ekspertė.
Išlaikykite šviežius ilgiau
O. Suchočeva pastebi, kad pomidorai išlieka populiarūs visais metų laikais: pirkėjai jau seniai pamėgę vyšninius, vynuoginius, kokteilinius ar mažuosius slyvinius pomidoriukus, kurie yra išties gardūs, išlaikantys formą, traškūs, spalvingi, todėl puošia bet kokias salotas arba yra vartojami kaip užkandis.
„Tam, kad įsigyti pomidorai išliktų švieži ilgiau, vertėtų rinktis šviesesnius bei kietesnius – tokie baigs nokti namuose. Tačiau iš esmės juos reikėtų laikyti kambario temperatūroje: jei nuspręsite laikyti šaldytuve, jie gali pasidaryti vandeningi, nes šalta temperatūra šiai daržovei nėra itin palanki. Bendrai sunokusius pomidorus reikėtų suvartoti per savaitę“, – rekomenduoja ekspertė ir primena, jog šią savaitę (sausio 23–29 d.) kokybiškų saldžių mažųjų slyvinių pomidorų „RIMI“ galima įsigyti 55 proc. pigiau, perkant su lojalumo kortele.
Ekspertė taip pat primena, jog daugiau sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Pasiruoškite gardaus pomidorų čatnio atsargų: tiks valgyti ir namie, ir dalintis su draugais.
RECEPTAS
- Pomidorų čatnis
- Čatniui reikės:
- 3 vnt. raudonųjų svogūnų, supjaustytų plonais griežinėliais;
- 1 kg prinokusių pomidorų, susmulkintų;
- 8 vnt. skiltelių česnako, plonai supjaustytų griežinėliais;
- 2 vnt. nykščio dydžio imbiero gabalėlių, nuluptų ir smulkiai supjaustytų;
- 300 g rudojo cukraus;
- 250 ml raudonojo vyno acto;
- 2 a. š. džiovintų aitriųjų paprikų dribsnių.
Gaminimo eiga:
Sudėkite visus ingredientus į didelę keptuvę ir virkite 45 minutes ant vidutinės ugnies, kol pomidorai visiškai „suskils“. Padidinkite kaitrą iki stiprios ir virkite reguliariai maišydami tol, kol mišinys taps uogienės konsistencijos.
Supilkite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite dangtelius. Atvėsę stiklainiai, neatidaryti, vėsioje ir tamsioje vietoje išsilaikys tris mėnesius. Atidarytus laikykite šaldytuve ir suvartokite per vieną mėnesį.
Skanaus!