Žiemą pirkėjai nepraeina pro lietuviškus agurkus, o populiariausi vaisiai – apelsinai
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr.Edita Gavelienė teigia, kad šaltuoju metų laiku trečdalis dienos daržovių kiekio galėtų būti šviežios kopūstinės daržovės bei įvairūs šakniavasiai. Renkantis daržoves , ji pataria nepamiršti įvairovės – į mitybos racioną įtraukti kuo daugiau šviežių produktų ir atrasti ne tik maistines daržovių naudas, bet ir nuostabius jų skonius. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjams svarbūs ne tik sveikesni, bet ir tvaresni pasirinkimai, todėl jie labiausiai vertina Lietuvoje užaugintas daržoves .
Vitaminų atsargų sukaupti neįmanoma
Nors yra manančių, kad vasarą ar rudenį gausiau valgant daržoves galima prikaupti vitaminų žiemai, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė tokiam požiūriui paprieštarautų: „Daržovės – maisto produktas, kuris aprūpina žmogaus organizmą vandenyje ir riebaluose tirpiais vitaminais, skaidulinėmis ir mineralinėmis medžiagomis. Tačiau sukaupti vitaminų, ypač tirpių vandenyje, atsargų ateičiai neįmanoma: reikia stengtis valgyti kuo įvairiau ir sveikiau visais metų laikais.“
Pasak dietologės, daržovėse taip pat gausu sveikatai palankių angliavandenių, riebalų ir baltymų. „Be to, su daržovėmis galime gauti ir probiotikų, kai valgome jas raugintas, bei kitų biologiškai aktyvių fitocheminių medžiagų, palankiai veikiančių įvairias organizmo sistemas, taip pat – ir imuninę sistemą“, – pastebi dr. E. Gavelienė.
Tiek vasarą, tiek žiemą į pirkinių krepšelius parduotuvėse dažnai įsidedame ir lietuviškų ilgavaisių agurkų. Nors yra manančių, kad šioje daržovėje nėra daug naudos, gydytoja dietologė teigia, kad kartais agurkai nuvertinami nepelnytai ir užmirštama jų nauda sveikatai: „Juose yra vitaminų K ir C, šiek tiek mineralų: magnio, kalio, mangano. Be to, agurkai yra mažai kaloringa daržovė, tad jie gali pasitarnauti siekiant atstatyti skysčių balansą organizme arba apsaugant jį nuo skysčių netekimo.“
Agurkus dietologė pataria įtraukti į kasdienės mitybos racioną: jie svarbūs ir svorį kontroliuojantiems žmonėms, tad galėtų būti puiki priešpiečių ar pavakarių alternatyva. „Agurkuose esančios skaidulos prailgina sotumo jausmą, todėl juos galima supjaustyti šiaudeliais ir įsidėti į dėžutę tarpiniam valgymui“, – pataria E. Gavelienė.
Pirkėjai daržoves valgo ištisus metus
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lietuviai daržoves perka ištisus metus. Mėgstami tiek rauginti, tiek švieži, šiltnamiuose užauginti lietuviški agurkai. Ji pastebi, kad taupydami pirkėjai grįžta prie konservavimo namuose, daugiau jėgų skiria atsargų paruošimui.
„Renkantis kokybiškus agurkus, verta atkreipti dėmesį, kad jie būtų vienodai žalios spalvos, be geltonų dėmių, iškilimų ar žievės defektų. Parsinešę namo, agurkus nuplaukite ir gerai nusausinkite. Padėkite juos į šilčiausią šaldytuvo vietą – stalčių – taip agurkai ilgiau išliks švieži. Mažai kas žino, bet rekomenduojama juos atskirti nuo kitų maisto produktų kvapų, nes agurkai linkę juos sugerti“, – įspėja O. Suchočeva.
Citrusai – šaltojo sezono pasirinkimas
Jei gruodis asocijuojasi su šventėmis ir mandarinų aromatais, tai sausį ir vasarį, pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės, populiariausias vaisius prekybos centruose – apelsinai, nors auga ir egzotiškesnių vaisių, tarkime, ličių pardavimai.
Apelsinus mėgstame dėl gaivaus saldžiarūgščio skonio, nuostabaus aromato, oranžinės spalvos, traukiančios akį. Kalbėdama apie apelsinų naudą, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad juose gausu antioksidantų ir imuninę sistemą stiprinančių flavanoidų, karotinoidų, vitamino C bei folatų: „Apelsinuose randama įvairių eterinių aliejų, mikroelementų bei mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalcio ir kalio. Tai tik dalis priežasčių, kodėl citrusus reikėtų įtraukti į mitybos racioną.“
Gydytoja pataria geriau valgyti visą vaisių, nei gerti išspaustas jo sultis, nes naudingos medžiagos gaunamos ne tik iš skystosios vaisiaus dalies, bet ir iš kietosios, pavyzdžiui, skaidulų pavidalu, kurios ypač reikalingos mūsų žarnynui. „Citrusiniai vaisiai, kaip ir kiti vaisiai bei augaliniai maisto produktai, yra labai naudingi virškinamojo trakto sveikatai, ypač mikrobiotai“, – paaiškina gydytoja dietologė.
Skaniausi apelsinai – sunkūs ir turintys tvirtą odelę
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės O. Suchočevos, citrusiniai vaisiai į Lietuvą atkeliauja iš Ispanijos, Italijos, PAR, Maroko bei Egipto. Tam, kad nusipirkus didesnį jų kiekį citrusiniai vaisiai neapdžiūtų, specialistė pataria juos laikyti šaldytuve – taip jie ilgai nepraras drėgmės.
„Rinkitės tuos apelsinus, kurie yra sunkūs ir turi tvirtą, smulkios tekstūros odelę. Tiesa, odelės spalva nėra skonio ar brandumo rodiklis. Žalsvi apelsinai gali būti tokie pat skanūs kaip ir ryškiai oranžiniai. Tačiau venkite apelsinų su minkštomis dėmėmis arba tų, kurie atrodo purūs (tuščiaviduriai), nes tai gali būti išsausėjimo požymis“, – pataria O. Suchočeva.
Komercijos operacijų vadovė atkreipia dėmesį, kad norint protingai apsipirkti, visada verta nepraeiti pro vietinių gamintojų produkcija – mažesnės transportavimo išlaidos dažniausiai lemia patrauklią kainą: „Be, to, sutaupyti padeda ir lojalumo kortelių savininkams suteikiami asmeniniais pasiūlymai, kuriuos galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“