Žuvies šviežumu pasirūpinta!

Single image Single mobile image

ŽUVIES KELIAS Į „RIMI“ PREKYBOS CENTRUS

 

„Rimi“ perka prekes tik iš patikimų tiekėjų, su kuriais pasirašomos sutartys, pagal kurias tiekėjas turi užtikrinti produktų kokybę ir saugą.

Visi produktai turi atitikti atitinkamų Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų reikalavimus, Maisto įstatymus ir kitus teisės aktus, susijusius su produktu ar rinkomis, kuriose jis parduodamas. 

„Rimi“ vadovaujasi tvarios žuvininkystės principais – neprekiauja žuvimi ar jūrų gėrybėmis, kurios Baltijos šalių Pasaulio gamtos fondo (WWF) žuvies ir jūrų produktų vadovuose pažymėtos raudonai: šių žuvų rūšių rekomenduojama visai nepirkti, tokiu būdu neprisidėti prie intensyvios jų žvejybos. Šioms žuvų rūšims gresia išnykimas, o jų žvejyba kelia didelį pavojų aplinkai.  

Tad, atrinkdami asortimentą vadovaujamės gidu, prisidedame prie žuvies išteklių išsaugojimo ir skatiname įstatymų paisančią žvejybą. 

Daugiau apie gidą „Nyksta žuvys“

Dalis asortimento sertifkuota pagal MSC ar ASC standartus: MSC ir ASC valdo atsakingos žvejybos ir akvakultūros sertifikavimo ir ženklinimo programą, kuri mažina neigiamą komercinės žvejybos ir akvakultūros poveikį aplinkai. 

MSC ir ASC logotipas yra aiškus signalas pirkėjams, kad produktai yra sužvejoti ar užauginti laikantis sertifikuotos atsakingos žuvininkystės principų.

Kokybės ir šviežumo užtikrinimas 

 

Kokybę ir šviežumą tikriname jau sandėlyje, kad parduotuvės gautų jau patikrintą ir keliamus reikalavimus atitinkančią produkciją. Mūsų lentynas pasiekia tik kokybės kontrolės patikrinta šviežia žuvis ir jūrų gėrybės. 

Ženklinimas ir temperatūra

Pirmiausia vizualiai įvertinamas produkto ženklinimas – ar nurodyta visa privaloma informacija, ledo lygis produkto pakuotėje (jei produktas sveriamas) ir tikrinama žuvies ir jūrų gėrybių temperatūra – šie produktai labai jautrūs temperatūros pokyčiams, nes esant per aukštai temperatūrai produktai labai greitai pradeda gesti. Temperatūros patikrai naudojami adatiniai termometrai.  

Netinkamoje temperatūroje, netinkamai paženklinti ar netinkamos kokybės pristatyti produktai yra nepriimami ir nedelsiant grąžinami tiekėjui.  

Ledo lygio įvertinimas 

Šviežia žuvis ar jūrų gėrybės tiekiamos su ledu dėžėse, tam kad būtų lengviau užtikrinti tinkamą produkcijos temperatūrą. Ledo turi būti pakankamas kiekis ir jis turi būti neištirpęs: žuvis yra vos matoma arba matoma tik dalis žuvies, ledas pasiskirstęs visoje dėžėje. Perdirbtoms šviežioms žuvims (filė): ledas neturi liestis su produktu. 

Šviežios žuvies vizualus kokybės įvertinimas

Kokybės kontrolė vykdoma vizualiai įvertinant produkciją pagal tam tikrus nustatytus kriterijus: apžiūrint produkciją ir įvertinant jos kokybę bei šviežumą. 

Žuvų akys – kaip ir ragenos jos turi būti skaidrios, išlinkusios į išorę, vyzdžiai juodi, gali būti šiek tiek susiaurėję ar patinę. 

Žiaunos – turi būti šlapios, šviesios spalvos (dažniausiai šviesiai raudonos ar rožinės), gaivaus jūros arba visai be aromato. Žiaunos gali būti su nedidelėm blyškiom dėmelėm. 

Žvynai – minkštimas turi būti geros kokybės, tvirtas ir elastingas (paspaudus pirštu turi atsistatyti į pradinę padėtį). 

Išskrodimo kokybė – žuvis turi būti visiškai išskrosta: žarnynas ir vidaus organai visiškai pašalinti, visiškai pašalintas kraujas ir vidaus organai iš pilvo ertmės. Leistinos nedidelės kraujo dėmės ir tamsios kraujagyslės.  

Kiti pažeidimai ant žuvies ar parazitų buvimas yra nepriimtini. 

Jūrų gėrybių vizualus kokybės įvertinimas 

Paviršius gyvų kiautuotųjų vėžiagyvių turi būti švarus, be parazitų. 

Kvapas turi būti tinkamas jūros gėrybėms (kvapas turi būti šviežias ir sūrus kaip jūros vanduo ir paplūdimys, neturi būti stipraus žuvies kvapo).  

Visi gyvi kiautuotieji turi būti gyvi – jų kiautai turi būti sandariai uždaryti arba turėtų užsidaryti juos lengvai paspaudus ar bakstelėjus pirštu. Ir nors kai kurie gali užsiverti labai lėtai, jie vis dar geri ir gyvi. 

Nustačius neatitikimą, kokybės kontrolę atliekama didesniam kiekiui. 

Kaip žuvį ir jūrų gėrybes ruošti namuose?

RECEPTAI

PATARIMAI IR STRAIPSNIAI